Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Triunghiul Weimar intervine puternic în Ucraina! Apelul lui Zelenski: 'Este de o importanţă critică!'

AI
razboi ucraina

O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui armată se confruntă cu o criză acută de muniţii în timp ce încearcă să oprească înaintarea trupelor ruse, relatează AFP, informează Agerpres.

"Este de o importanţă critică pentru noi ca în Congres să se încheie rapid toate procedurile necesare şi să se ia o decizie finală" asupra pachetului de ajutor, cerut de preşedintele democrat Joe Biden şi blocat de republicanii fostului preşedinte Donald Trump, a subliniat Zelenski la o întâlnire cu senatorul republican Lindsey Graham, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

Epuizată de mai mult de doi ani de război, armata ucraineană se află în dificultate pe front în faţa trupelor ruse mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii. Armata rusă a reuşit astfel în ultimele luni să înainteze pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei.

Apel de la Biden

Preşedintele democrat Joe Biden a cerut un nou ajutor care să fie oferit Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, în valoare de 61,4 miliarde de dolari, pe care l-a inclus într-un pachet mai larg de 95 de miliarde de dolari, care de asemenea include ajutoare militare pentru Israel şi Taiwan, sperând că astfel va forţa mâna republicanilor să-l accepte.

Republicanii au condiţionat aprobarea acestui pachet de înăsprirea politicii SUA privind imigraţia, dar principalele lor solicitări ce vizau oprirea valului de migranţi care vin pe la graniţa mexicană au fost respinse de către democraţi, care au decis să trimită Congresului spre aprobare actul normativ referitor la pachetul financiar cerut de Biden.

Acest act normativ a trecut de Senatul majoritar democrat cu un raport de voturi de 70 la 30, un număr de 22 de senatori republicani votând pentru, dar este blocat în Camera Reprezentanţilor majoritar republicană de unii congresmeni apropiaţi fostului preşedinte Donald Trump, în special de preşedintele acestei camere, Mike Johnson, care refuză să-l supună la vot.

Congresmenii democraţi din Camera Reprezentanţilor a SUA au început săptămâna trecută colectarea de semnături pentru o petiţie care să permită aplicarea unei proceduri inedite ce le-ar putea permite să impună totuşi un vot în Cameră. În virtutea acestei proceduri rareori folosite, dacă cel puţin o majoritate simplă de 218 din cei 435 de membri ai Camerei semnează petiţia, atunci va putea fi forţat un vot în Cameră asupra legislaţiei blocate de preşedintele acesteia.

Ajutor de la țările din „Triunghiul Weimar”

Germania şi Polonia vor să conlucreze pentru a creşte producţia de muniţii pentru Ucraina, a anunţat luni, la Varşovia, ministrul german al apărării, informează AFP.

"Tocmai am vorbit despre creşterea producţiei în Polonia, în Germania şi în alte ţări. Vrem să lucrăm la aceasta împreună cu industria", a declarat pentru presă Boris Pistorius, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez, fără a da alte detalii.

De luni de zile, forţele ucrainene se confruntă cu o lipsă de muniţii, în timp ce încearcă să respingă trupele ruse, care au declanşat o ofensivă asupra teritoriului ucrainean în februarie 2022.

Donatorii Kievului au trimis milioane de obuze Ucrainei, însă stocurile se epuizează.

Ministrul german a mai subliniat necesitatea de a forma soldaţii ucraineni de către partenerii occidentali

"Domeniul de formare (...) va deveni din ce în ce mai central, inclusiv pentru Ucraina. Vrem să facem totul împreună (...) pentru a dispune de capacităţile necesare pentru a asigura o formare maximală. Este vorba de hub-uri logistice pe care noi vrem să le apropiem de Ucraina", a spus el.

Ministrul polonez al apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat la rândul său că cele două ţări vor reactiva pe 26 martie "o coaliţie de capacităţi blindate pentru a susţine Ucraina".

"Aceasta este una dintre coaliţiile cele mai importante care au fost formate (...), alţi parteneri precum Regatul Unit, Suedia şi Italia au semnat", a mai spus ministrul polonez, fără alte precizări.

De la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, statele occidentale au furnizat sute de tancuri acestei ţări, au format echipaje ucrainene şi au asigurat mentenanţa echipamentelor.

Ministrul polonez a mai anunţat pentru luna mai o întrevedere a miniştrilor apărării ai "Triunghiului Weimar", din care fac parte Polonia, Germania şi Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.