Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trocul Orban - Bușoi, butoi cu pulbere în PNL. Discordie între baronii locali

orban busoi

Fierbere  mare printre baronii locali ai PNL.   Cu asentimentul principalilor  candidați la șefia partidului, conducerea  PNL se pregătește  să  schimbe regullile în  timpul jocului. Sub aparența rezolvării unor disfuncționalități de ordin organizatoric și nu numai,  se face loc tot vechilor practici și cumulului de funcții pentru liderii de filiale,  coloana vertebrală pentru  susținerea unei moțiuni de candidatură cu șanse la viitorul Congres.

IREAL Un român de 94 de ani a cumpărat o mare parte dintr-un GIGANT petrolier

Cu câteva  luni în urmă, conducerea PNL perfecta  o serie de modificări la statut pentru  a crea  un sistem de conducere mai  flexibil , capabil să răspundă mai eficient noilor provocări. Numărul  prim-vicepreședinților era redus de la 14 la doar  patru reprezentanți,  iar  componența Biroului Politic Național, principala  structură de conducere a partidului, urma să fie micșorată de la aproape 100 de persoane la puțin peste 30. 8 vicepreședinți urmau să se ocupe de diferite domenii strategice, iar alți 8, să aibă atribuții de gestionare regională a treburilor de partid. Toți  vor  fi aleși  prin votul Consiliul Național, a doua zi după  Congres, de către primarii de mari municipii,  șefii de CJ-uri și parlamentarii actuali ai partidului.

Cu o singură condiție - candidații nu trebuie să dețină deja funcția de lider ales de filială sau dacă va  fi ales vicepreșdinte sau prim-vice la nivel național,  respectivul urma să renunțe la funcția de conducere locală. Cumulul de funcții era  interzis prin statut.

Această interdicție a  creat  destule complicații atunci când  s-a dat startul  alegerilor interne în filialele județene. O serie de  lideri   de filiale  au  fost nevoiți să renunțe să mai intre în cursa pentru  un nou mandat pentru a putea candida la o funcție de vice sau prim-vice  la nivel național, cum a  fost cazul lui Victor  Paul Dobre la Galați. Unii dintre ei și-au instalat proprii lor oameni de încredere în fruntea filialelor pe care până de curând le-a condus, pentru a se asigura că  păstrează potențialul  de negociere - voturile  propriilor  delegați - neștirbit în tentativa de obținere de sprijin din partea  altor lideri de filiale și, mai ales, din partea candidaților la șefia PNL.

Numai că  păstrarea acestei interdicții s-a  dovedit o  armă cu două  tăișuri pentru Cristian Bușoi și, în special pentru Ludovic Orban. Cei  doi  se bazează pe sprijinul unor importanți lideri de filiale în încercarea lor de a  deveni președintele  PNL. Numai că susținerea și voturile lor vin cu un preț. Lideri grei precum Gheorghe Falcă, Raluca Turcan, Mircea  Hava, Ilie Bolojan și alții și-au păstrat ambițiile de mărire intacte. La fel și posturile de lideri de filiale județene în care au fost  reconfirmați în cadrul alegerilor interne.

"Raluca Turcan vrea să candideze la un post de  prim-vicepreședinte. Bolojan la fel.  Pentru funcții similare se bat atât  Falcă, Hava , cât și Iulian Dumitrescu  de la Prahova. Flutur se vrea  vicepreședinte, la fel și o parte din liderii de filiale bucureștene, Cozmanciuc și mulți alții. Pentru toți păstrarea  interdicției cumului de funcții în statut constituie principala piedică în atingerea propriilor obiective și realizarea propriilor ambiții", ne-au explicat surse din conducerea PNL.

Acesta este  și unul din motivele pentru care Orban și Bușoi au purtat, în ultima perioadă, o serie de discuții pentru a stabili ce trebuie  păstrat și ce  trebuie  schimbat  din statut.  Dacă  pe atribuțiile vicepreșdinților și prim-vicilor există consens în BPN că trebuie clarificate și delimitate mai bine, pe problema  modului de candidatură la aceste  funcții,  discuțiile au fost mult mai înfierbântate în ultimul BPN.

"Nu poți schimba  regulile în timpul jocului  ca să-i mulțumești pe unii sau pe alții.  Candidații noștri  se schimbă după cum bate  vântul și după cum  le cer liderii de filiale.  E îndeajuns să fie presați nițeluș și încep să cânte pe melodia deja fredonată de șefii din teritoriu", ne-au mai spus  sursele citate.

Nemulțumirile  ar putea exploda în perioada  urmatoare cu posibile efecte negative mai ales pentru Ludovic Orban.  Eliminarea incompatibilității dintre calitatea de șef de filială și cea de vice sau prim-vice național face din  liderii ardeleni principalii  beneficiari, în special din foștii pedeliști care controlează  o serie de filiale și care s-au raliat cauzei lui Ludovic Orban, Conform surselor citate, nu este exclus ca în cazul  în care se  vor opera  sceste schimbări la statut, o parte din susținătorii lui Orban, în special din zona  vechiului PNL, ar putea  schimba tabăra, iritați să vadă cum partea leului  din funcțiile politice din viitorul BPN tind să se ducă la vechii lor  adversari politici, acum  parteneri conjuncturali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.