Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump îl ȘICANEAZĂ pe Putin: Pe cine a numit șef al SPIONAJULUI american

extratv.com
Donald Trump

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a ales un fost senator având interdicţie de a intra în Rusia pentru a prelua funcţia de director al Comunităţii de Informaţii, potrivit mai multor media americane, citate de AFP.

Această numire este foarte sensibilă pentru Donald Trump, în polemică deschisă cu serviciile americane de informaţii în legătură cu implicarea guvernului rus în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Donald Trump şi-a exprimat public scepticismul privind implicarea Moscovei, contrazicând serviciile americane de informaţii care, la rândul lor, sunt convinse de acest lucru.

Numirea lui Dan Coats, 73 de ani, actual senator de Indiana, ca şef al serviciilor de spionaj permite să îi liniştească pe toţi cei care suspectează o indulgenţă vinovată a preşedintelui ales faţă de Rusia lui Vladimir Putin.

Dan Coats este unul dintre şase senatori americani şi trei responsabili de la Casa Albă care au primit interdicţia de a intra în Rusia, în 2014, ca represalii la sancţiunile americane impuse Moscovei după anexarea Peninsulei Crimeea.

Citește și: Vreme HALUCINANTĂ în România: Temperatură SIBERIANĂ resimțită în Ceahlău

La acea dată, senatorul s-a declarat "onorat" că a devenit ţinta Kremlinului.

Directorul al Comunităţii de Informaţii, al cărui post a fost creat după atentatele de la 11 Septembrie, coordonează activitatea celor 17 agenţii americane de informaţii, printre care CIA, FBI sau NSA.

Fără a avea propriu-zis autoritate asupra acestor agenţii, el se asigură că informaţia circulă între ele şi că nu îşi suprapun acţiunile.

El este, de asemenea, imaginea publică a comunităţii de informaţii (100.000 de persoane), în faţa opiniei publice şi a Congresului.

James Clapper, în funcţie din 2010, cu vechime în rândul serviciilor de informaţii, l-a avertizat în termeni voalaţi pe preşedintele ales legat de eventuale polemici publice cu acestea.

"Există o diferenţă între un scepticism sănătos şi o bârfă", a subliniat el joi dimineaţă în cursul unei audieri în faţa senatorilor de la Washington.

Echipa lui Donald Trump s-a arătat în decembrie deosebit de virulentă cu privire la analizele spionilor americani şi concluziile lor despre implicarea Moscovei.

"Sunt aceiaşi care spuneau că (fostul preşedinte irakian) Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă", a ironizat ea.

Dan Coats a fost, de asemenea, ambasador în Germania între 2001 şi 2005, sub administraţia George W. Bush. El a fost membru al Comisiei senatoriale pentru serviciile de informaţii în cursul primul său mandat.

Cotidianul Wall Street Journal (WSJ) a scris în ediţia sa de miercuri, făcând referire la surse pe care nu le-a precizat, că Donald Trump intenţionează să reformeze serviciile secrete americane, întrucât el consideră că unele dintre aceste agenţii sunt supradimensionate sau politizate, anunță Agerpres.

'Nu există niciun adevăr în această idee a restructurării infrastructurii comunităţii de informaţii', a declarat joi purtătorul său de cuvânt, Sean Spicer, calificând acele relatări drept 'sută la sută false'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.