Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump şi Clinton au încheiat campaniile. Americanii au două viziuni opuse în faţa urnelor

Cei doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din SUA, democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump, au pus punct final marţi campaniilor lor, oferind două viziuni opuse unei Americi divizate de 18 luni de dispute electorale de o violenţă fără precedent, transmite AFP.

Cei doi candidaţi au făcut un ultim efort de campanie, participând la reuniuni publice succesive, încheiate cu câteva ore înaintea deschiderii birourilor de vot, care va avea loc la ora 06.00 (11.00 GMT) pe Coasta de Est.

Donald Trump a ţinut cinci întruniri în Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, New Hampshire şi Michigan, iar Clinton patru, în Pennsylvania (2), Michigan şi Carolina de Nord.

Citește și: Ungaria. Legile antiimigranţi cerute de Orban depind de votul extremei-drepte

Sondajele prognozează un scor strâns, chiar dacă o dau în avantaj pe candidata democrată, care speră să devină prima femeie preşedinte al Statelor Unite. Deşi harta electorală este net favorabilă democraţilor, o victorie a lui republicanului populist nu este totuşi exclusă.

Hillary Clinton (69 de ani) şi-a încheiat ultimul miting chemând la un vot pentru o Americă 'generoasă', în timp ce Donald Trump (70 de ani) a promis că va face din America 'prioritatea' sa.

Concertul în aer liber al lui Bruce Springsteen de susţinere a democratei a adunat la Philadelphia 40.000 de persoane, printre care actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama, soţia sa Michelle, fostul preşedinte Bill Clinton şi fiica sa Chelsea.

'Aveţi o persoană excepţională pentru care să votaţi, Hillary Clinton. Pariez că veţi respinge teama şi veţi alege speranţa', a îndemnat Obama.

'Vreau să fiu preşedinta tuturor americanilor, democraţi, republicani, independenţi (...) Este alegerea între divizarea şi unitatea ţării noastre', a insistat dna Clinton într-un miting desfăşurat într-un campus din Michigan.

Citește și: Un magnat al berii, condamnat la 21 de ani de închisoare în Kazahstan

De partea cealaltă, Donald Trump şi-a încheiat campania singur pe scenă, tot puţin după ora 01.00, la Grand Rapids, în Michigan.

'Nu avem nevoie de Jay Z sau Beyoncé, nu avem nevoie de (...) de Lady Gaga. Avem nevoie doar de idei măreţe', a declarat Trump. El a promis încă o dată să readucă locurile de muncă în SUA, reluând temele obişnuite privind construirea unui zid la frontiera cu Mexic şi sfârşitul programului în favoarea refugiaţilor sirieni.

'Contractul meu cu alegătorul american începe printr-un plan de a pune capăt corupţiei guvernului şi a ne lua ţara din mâinile grupurilor de presiune. Nu sunt un politician, o pot spune cu mândrie. Singurul meu grup de presiune sunteţi voi', le-a declarat Trump celor prezenţi la adunarea electorală din Carolina din Nord. El a anticipat o zi 'istorică', 'un Brexit la puterea a treia'.

Cei doi candidaţi se află umăr la umăr în mai multe state cheie pentru soarta alegerilor, printre care Carolina de Nord şi Florida. De altfel, Florida poate decide singură soarta alegerilor dacă Donald Trump va pierde în acest stat.

Citește și: Trump o devansează pe Clinton în votul de la miezul nopţii din New Hampshire

La nivel naţional, Hillary Clinton conduce cu 45,4% la 42,2%, conform mediei ultimelor sondaje, calculată de RealClearPolitics.

Lupta electorală a fost mai dificilă decât se anticipa pentru fostul secretar de stat, ex-senator de New York şi fostă Primă Doamnă, împotriva lui Donald Trump.

Magnatul imobiliar, lipsit de experienţă politică, un critic al establishment-ului şi al unui sistem pe care l-a denunţat ca trucat, a ştiut să capitalizeze de pe urma nemulţumirii unei părţi însemnate a electoratului alb, îngrijorat de schimbările aduse de globalizare.

Donald Trump, pe care puţini l-au luat în serios la începutul campaniei, a navigat din criză în criză, dar a ieşit cu bine de fiecare dată. A aruncat în aer orice decenţă politică, a insultat femeile, mexicanii, populaţia de culoare, musulmanii şi şi-a atacat fără încetare contracandidata.

Înaintea deschiderii birourilor electorale, aproximativ 42 milioane de americani votaseră deja anticipat, încheie AFP, potrivit agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.