Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader rezistă!

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Conferința de presă susținută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ținut o parte din public cu sufletul la gură. O conferință extrem de lungă. 45 de minute în care ministrul a prezentat propriul raport făcut, care a avut ca obiect evaluarea activității procurorului general și pe cel al DNA

Toader a avut o pledoarie atipică pentru un politician. A avut o abordare mai mult profesorală și nu punctajul cu care ne-au obișnuit politicienii. A prezentat criteriile pe care s-a făcut evaluarea. A citit din decizia CCR cu privire la conflictul constituțional deschis după OUG 13. A venit cu și cu alte exemple pentru a ilustra cum puterile statului își depășesc uneori atribuțiile și aceste lucruri se constată prin sesizarea CCR. A vorbit despre oportunitatea evaluării și a pus concluzia: nu declanșează procedura de revocare a procurorului general și nici a procurorului șef DNA.

După construcția argumentației, te așteptai să vezi mai degrabă o declanșare a procedurii de revocare și nu un pas în spate. Accentuarea faptului că a fost o încălcare gravă a Constituției, că a fost o ingerință în activitatea Guvernului pot fi mai mult argumente care să justifice decizia de înlăturare a celor doi.

Decizia lui Toader a început să fie disecată deja de toate taberele. Fostul președinte, Traian Băsescu, a spus că în acest moment s-a creat un precedent periculos, „s-a relativizat Constituția” și de acum încolo politicienii, instituții pot încălca actul fundamental fără să fie trași la răspundere.

Toader a mers pe logica arătării cartonașului galben, înaintea celui roșu. Invocând faptul că nu exista o prevedere clară și că abia acum, CCR a precizat limitele în care procurorii pot acționa sau nu în cazuri de acest gen. Tocmai exemplele pe care le-a dat Toader, prin care a ilustrat faptul că există o tendință naturală a instituțiilor să își depășească cadrul legal atunci când nu este o prevedere expresă, când legea lasă portițe, ne arată faptul că ministrul Justiției nu a dorit să sancționeze dur pe cei doi procurori, tocmai pentru că aceștia abia acum au o prevedere clară care să le precizeze limitele. Constituțional s-a greșit, dar până la acest moment, aceste limite nu erau statuate.

Din punct de vedere politic, Toadeer azi nu a făcut altceva decât să se expună linșajului mediatic al Antenelor și al RTV, dar și al PSD-iștilor care vor cu orice preț capul lui Kovesi. Expunerea sa, rechizitoriul din prima parte la adresa DNA, citarea concluziilor din decizia CCR vor da apă la moară celor care spun că se așteptau la deschiderea procedurii de revocare.

Politic, vor fi argumente și de partea unora și din partea celorlalți. Și a celor care zic că o încălcare a Constituției trebuie pedepsită, dar și a celor care o apără pe Kovesi și care pot invoca faptul că tocmai deschiderea conflictului constituțional a reglementat aceste lucruri și că până acum nu erau statuate limitele în care trebuie să se încadreze procurorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.