Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader spune că CSM a blocat dezbaterile pe OUG de prelungire a mandatului conducerii IJ: I-am întrebat. Mi-au zis că nu pot avea cvorum pentru aviz

Inquam Photos / Adriana Neagoe
Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține, referitor la scrisoarea a șapte membri ai CSM prin care cer Avocatului Poporului sesizarea CCR în cazul OUG prin care mandatul șefului Inspecției Judiciare a fost prelungit până la o nouă numire, că a cerut avizul CSM însă i s-a răspuns că nu există cvorum pentru o dezbatere.

"CSM mi-a dat in scris ca nu putem intruni cvorum pentru sedința de plan. I-am intrebat , mi-au raspuns ca nu pot avea cvorum sa dea aviz", a declarat Tudorel Toader.

Șapte membri ai CSM au transmis o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cer să sesizeze CCR privind OUG referitoare la asigurarea interimatului la Inspecția Judiciară. Documentul este semnat de judecătorii Mihai Bălan, Andreea Chiș, Mihai Mateescu și procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Solomon, Tatiana Toader.

"Întrucât, în opinia noastră, există riscul declarării neconstituționalității la un moment ulterior intrării în vigoare, cu consecința compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistrațiii sau a altor tipuri de verificări și controale ce țin de competența Inspecției Judiciare, conducătorii Inspecției având prerogativa confirmării, respectiv a infirmării actelor emise de inspectorii judiciari, vă solicităm să sesizați de îndată Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a acestei Ordonanțe de urgență", se arată în adresa magistratilor.

În document se menționează inexistența unei situații de urgență, precum și încălcarea separației puterilor în stat.

"Dacă s-ar considera că o astfel de ordonanță de urgență ar rezolva problema vacantării funcțiilor de conducere prin instituirea unui caracter interimar al mandatului încetat al ultimului inspector șef, totuși urgența nu se justifică, din moment ce CSM, care are legal atribuția numirii inspectorului șef se poate întruni și poate adopta o decizie în acest sens", se mai arată în document.

Magistrații arată că nu s-a putut desfășura concursul de numire în funcție a șefilor Inspecției Judiciare din cauza unei sentințe a instanței prin care s-a hotărât suspendarea regulamentului, situație despre care ministrul Justiției ar fi avut cunoștință.

"Legea nouă nu se aplică faptelor trecute, care nu mai produc efecte în prezent sau în viitor. (..) Legiuitorul delegat (Guvernul) a uzurpat, sub pretextul rezolvării unei situații de urgență, o atribuție esențială a CSM, respectiv aceea de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare", scriu magistratii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.