Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader vorbește despre protestul celor 200 de magistrați: 'Ies la suprafață deficiențele majore ale sistemului'

Inquam Photos / Adriana Neagoe
Tudorel Toader

Tudorel Toader spune că protestul la care au participat aproape 200 de judecători și procurori pe treptele Curții de Apel din București arată deficiențele majore ale sistemului judiciar. La România TV, Tudorel Toder i-a taxat pe procurori și a dat exemple de la Brașov și de la DIICOT, dar și despre Augustin Lazăr. ”Funcția e importantă, omul e așa cum e”, a spus Toader despre procurorul general, pe care îl evaluează.

”Suntem în perioada în care ies la suprafață deficiențele majore în funcționarea sistemului judiciar din România. Numai dacă suntem în stadiul de a cunoaște realitatea, putem lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației actului de justiție Acum un an și ceva de zile, când spuneam că justiția scârțâie din toate încheieturile, unii m-au crezut, alții probabil că nu m-au crezut, dar între timp cred că lumea începe să vadă faptul că justiția lui 2018 într-o țară europeană nu este justiția aceea de natură să garanteze, să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Citește și: Teo Trandafir a vorbit despre salariul ei! Cât a câștigat aceasta

Prin intermediul CSM, magistraţii (procurori sau judecători) avizează consultativ modificările la legile justiţiei. Vorbim de separarea puterilor de stat, vorbim de competenţele partajate dintre trei puteri ale statului. Fără a face o analiză pe fond a celor exprimate de către protestatari, m-aş referi la mesajul de susţinere transmis de procurorul general. Eu am spus deja, printr-un mesaj lansat în spaţiul public, că procurorul general se află într-o gravă eroare. Am vorbit de eroare şi nu de necunoaşterea legii şi a competenţelor constituţionale. Procurorul general ne spune că justiţia a ajuns într-un stadiu de maturitate şi că îşi poate îndeplini rolul de menţinere a echilibrului puterilor de stat. Este o afirmaţie cât se poate de falsă, de greşită, pentru că echilibrul trebuie menţinut între cele trei puteri ale statului şi nu poţi fi judecător în propria cauză. Nu poate o putere să le judece pe celelalte două. De aceea avem o instanţă de contencios constituţional; dacă una dintre puteri iese din limitele constituţionale, dacă se realizează un dezechilibru între puteri, atunci singura abilitată, potrivit Constituţiei, este CCR de a soluţiona conflicte juridice de natură constituţională între puterile statului.

Citește și: Investiție uriașă! Cât au cheltuit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pe vila din Otopeni

Am zis că procurorul general este în gravă eroare, nu am zis de necunoaşterea legii, dar vă pot spune că nu mă surprinde: eram la CSM când făceam evaluarea procurorului şef de la DNA şi procurorul general îmi spunea că noi avem un regulament la CSM şi acela trebuia să stea la baza evaluării, nu legea. Or dacă un jurist, dacă un procuror general pune în balanţă un regulament şi o lege şi spune că prevalează, are precădere, trebuie aplicat regulamentul, atunci e clar că nu ai ce să-i spui procurorului de la DIICOT care a făcut un rechizitoriu de 1.000 de pagini şi care pe vreo 200 de pagini a arătat el cât de mult drept constituţional cunoaşte şi a examinat deciziile CCR spunând că nu sunt bune şi nu pot fi respectate. Ele sunt obligatorii, nu le examinează nimeni. Numai în ştiinţă poţi să emiţi o părere pro sau contra, dar e altceva. Ce pot să le mai zic eu procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov care mi-au cerut aşa, în chip savant, cunoscător de carte, eu ca ministru să suspend aplicarea deciziilor CCR?

Înseamnă că e o problemă de cunoaştere, de ştiinţă de carte. Am dat un exemplu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, am dat un exemplu de la DIICOT şi am dat exemplul procurorului general. Dar să ne exprimăm optimismul, toţi avem de învăţat, să sperăm că vom învăţa, să sperăm că în locul nostru vor veni unii mai cunoscători de carte, mai loiali faţă de valorile constituţionale şi faţă de statul de drept.

Să nu confundăm omul cu funcția (n.r. despre procurorul general). Funcția e importantă, omul e așa cum e.”, a spus Tudorel Toader.

Citește și: S-a aflat! Din ce motiv lipsește mierea românească din marile lanțuri de magazine .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.