Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tulpinile mutante ale coronavirusului au îmbolnăvit aproape 2.000 de români

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccin vaccinare romania judete

Aproape 2.000 de infectări cu noile tulpini ale coronavirusului au fost confirmate în România până în 23 mai. 1.375 sunt cu varianta britanică. Rata de confirmare a secvențierilor este de 70%.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că până pe 23 mai au fost raportate la INSP 1.995 secvențieri.

Au fost confirmate 1.397 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.375 sunt varianta britanică, 10 - sud-africană și 12 braziliană.

Tulpina ce pare să scadă eficiența vaccinului - mutația E484K - a fost depistată la unul din cazurile din Suceava, confirmate cu varianta britanică, la un alt caz din Ilfov, cu mutație sud-africană, și la un caz confirmat cu varianta braziliană, în municipiul București.

INSP precizează că mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană, apoi braziliană și, mai recent, la cea britanică. Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Rata de confirmare a secvențierilor este de 70%.

Au fost înregistrate și comunicate la INSP 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 27 decese după infectare cu tulpina britanică și 3 cu tulpina braziliană.

În ce privește tulpinile indiene, considerate variante „de interes”, nu „de îngrijorare”, până pe 23 mai a fost confirmat un singur caz de infectare cu linia genetică B.1.617.1, la un bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Galați, cu istoric de călătorie în India.

De asemenea, au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2. Trei cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov, și sunt cetățeni indieni; un caz provine dintr-un focar familial din București, trei cazuri COVID-19; un caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din județul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19; un caz este cetățean indian, domiciliat în Ilfov, dar care a sosit în România în luna martie a.c. 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.