Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tunisia celebrează 65 de ani de la Independenţă

tunisia

Tunisia a sărbătorit, sâmbătă 21 martie 2021, cea de-a 65-a aniversare a Independenței. Celebrarea Zilei Naționale a Independenței, declarată la 20 martie 1956, este o comemorare a unei mari realizări istorice, care a încununat lupta națională a poporului tunisian pentru libertatea sa și pentru restabilirea suveranității sale. Astăzi, Tunisia sărbătorește această ocazie cu mândrie și glorie şi reprezentã o etapă luminoasă în istoria Tunisiei, deoarece întruchipează victoria poporului pentru libertate și demnitate, după o luptă lungă ce a durat din 1881 până în 1956.

Astăzi, Tunisia sărbătorește acest eveniment conlucrând pentru realizarea valorilor libertății, demnității și drepturilor omului, pe care poporul tunisian le-a solicitat în 2011. După promulgarea unei noi Constituții inspirate de principiile universale, înființarea unor instituții care să garanteze consolidarea valorilor democrației, transparenței, luptei împotriva corupției și libertății presei, și adoptarea unor legi care să dea o expresie concretă drepturilor omului, cum ar fi legea organică privind lupta împotriva violenței împotriva femeilor și legea privind combaterea tuturor formelor de rasism, Tunisia depune eforturi pentru a-și finaliza sistemul instituțional și al drepturilor omului prin instituirea unei instanțe constituționale.

Citește și: Noi detalii scandaloase despre moartea pacientului de la Craiova: secretarul de stat Andreea Moldovan spune că nu s-a cerut transferul la o altă unitate

Concomitent cu pașii siguri, pe tot parcursul procesului democratic, politic și instituțional, țara noastră s-a concentrat şi pe provocările sale economice. De exemplu, exporturile au făcut progrese deosebite, în special pentru anumite produse, cum ar fi uleiul de măsline și curmalele, la care Tunisia a avut poziția de lider mondial în ceea ce privește calitatea și cantitatea acestora exportate.

Tunisia a instituit măsuri procedurale și fiscale care au creat un climat favorabil investițiilor organizând anual o Conferință Economică Internațională „Investește în Tunisia”.

Succesul tranziției democratice în Tunisia a fost realizat în cooperare cu țările surori și prietene, printre care se numãrã şi România. România a fost una dintre primele țări care a recunoscut Independența Tunisiei sprijinind, de asemenea, şi tranziția democratică din ţara noastrã.

În plus, Tunisia continuă să joace un rol activ atât la nivel regional cât și internațional; Tunisia va organiza cea de a 18-a Conferință a Șefilor de stat și de Guvern din țările francofone, “Summitul Francofoniei” ce va avea loc la Djerba, în perioada 20 - 21 noiembrie 2021. Summitul va fi precedat de cea de-a 28-a sesiune a Conferinței ministeriale a Francofoniei, în perioada 18 - 19 noiembrie 2021.

Aceste două reuniuni statutare vor fi însoțite de un program bogat de evenimente secundare, printre care amintim « Satul Francofoniei », « Forumul Economic al Francofoniei » și alte evenimente culturale în curs de elaborare.

Într-adevăr, relațiile diplomatice dintre Tunisia și România au fost consolidate pentru a deveni, în timp, relații de prietenie și de cooperare în diverse domenii.

În prezent, și în ciuda pandemiei globale, Ambasada Tunisiei din România depune eforturi pentru aprofundarea acestor relații, ţinând cont de faptul cã, în timpul ultimelor vizite ministeriale, s-a convenit organizarea celei de-a 15-a Sesiuni a Comisiei mixte focalizatã pe cooperarea economicã dintre cele două țări, pe lângã alte domenii de interes comun cum ar fi domeniile de securitate, de justiție, învățământ superior și cercetare științifică. Trebuie sã precizãm că 800 studenți tunisieni îşi continuă studiile în România, în special în specialitățile de Medicinã și Farmacie, aceştia putând fi consideraţi atât Ambasadori ai Tunisiei în România cât și Ambasadori ai României, de îndatã ce şi-au obținut diploma şi aleg sã pãrãseascã ţara.

Pentru a consolida relațiile economice bilaterale, Ambasada lucreazã în vederea stabilirii de legături de cooperare între organismele de sprijin pentru identificărea domeniilor de interes comun și a stabilirii unui plan de acțiune, pe lângă intensificarea schimbului de vizite între oamenii de afaceri din cele două țări, reactivarea Acordurilor deja încheiate dar și semnarea unor noi Acorduri.

În colaborare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ambasada a început organizarea de întâlniri virtuale cu diferitele organisme de sprijin economic ale celor două țări cum ar fi CEPEX, FIPA, TIA din Tunisia și Camerele de Comerț din București şi Prahova precum și Camerele de Comerţ şi Industrie din Tunis, Bizerte, Sfax. În vederea consolidãrii cooperãrii descentralizate dintre cele două țări, în prezent se negociază proiecte de înfrățire și parteneriat între orașele Tunis și Timișoara; Ariana și Iași, Râmnicu Vâlcea și Hammam Sousse precum și alte proiecte de înfrățire sunt în curs de a fi finalizate cum ar Voineasa, departamentul Olt, Voineasa, departamentul Vâlcea şi Şviniţa, judeţul Mehedinţi.

Deși a trebuit să rămânem izolați și în carantină, iar situația a impus restricții multiple, Ambasada Tunisiei în România a continuat să ofere asistență consulară și umanitară rezidenților tunisieni în România. In acest sens, şi în colaborare strânsã cu autoritățile române, au fost organizate două zboruri de repatriere.

Pandemia a reprezentat o provocare atât la nivel uman cât și la nivel profesional, şi va marca un punct de cotitură în viziunea, practicile și modurile noastre de lucru.

In ceea ce o priveşte, Tunisia şi - a început campania de vaccinare și se pregătește pentru deschiderea sezonului estival turistic 2021. In prezent, Guvernul tunisian studiazã posibilitatea simplificãrii procedurilor de intrare a turiștilor pe teritoriul sãu.

Trãiascã Tunisia!

Trãiascã prietenia Tuniso-Românã!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.