Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia atacă nord-estul Siriei: opt civili au au murit în urma bombardamentelor

gandul.ro
avioane lupta

În total, opt civili au fost ucişi luni în atacuri turceşti în nord-estul Siriei sub control kurd, au informat un ONG şi forţele kurde siriene, scrie AFP, citat de Agerpres.

Turcia a anunţat sâmbătă o operaţiune aeriană "împotriva unor ţinte teroriste din nordul Siriei şi Irakului", în represalii la moartea a 12 dintre soldaţii săi în două zile în nordul Irakului, unde are baze militare.

Kurzii sirieni, după războiul din Siria început în 2011, au stabilit o administraţie autonomă în zonele pe care le controlează în nordul şi estul ţării, care sunt vizate în mod regulat de armata Turciei, ţară vecină cu Siria şi Irak.

Aliate ale Statelor Unite, Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie dominată de kurzi, deţin aceste zone.

Ankara consideră componenta principală a FDS, YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, turc), declarat drept "organizaţie teroristă" de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Luni, bombardamentele turceşti au vizat instalaţii gestionate de administraţia autonomă kurdă, omorând opt civili, potrivit unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul la Londra, dar cu o vastă reţea de surse în Siria.

Printre morţi, cinci au murit într-o lovitură împotriva unei tipografii din oraşul Qamichli, din provincia Hassaké, lângă frontiera cu Turcia, a precizat ONG-ul.

Aviaţia turcă a efectuat peste 20 de lovituri aeriene în regiune, în principal asupra Qamichli şi împrejurimile acestuia, potrivit OSDO şi corespondenţilor AFP de la faţa locului.

"Peste 25 de instalaţii civile" au fost vizate, a afirmat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) Farhad Shami, purtător de cuvânt al FDS, confirmând bilanţul de opt civili ucişi.

Sâmbătă seara, OSDOH a raportat lovituri împotriva site-urilor petroliere din apropierea frontierei cu Turcia.

Cei 12 soldaţi turci au murit în două atacuri separate împotriva bazelor militare turceşti, vineri şi sâmbătă, în nordul Irakului, potrivit Ministerului Apărării de la Ankara.

Armata turcă lansează în mod regulat operaţiuni militare terestre şi aeriene împotriva luptătorilor PKK şi a poziţiilor acestora din nordul Irakului, în Kurdistanul autonom sau în regiunea muntoasă Sinjar.

PKK luptă împotriva autorităţilor turce din 1984, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.