Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia lansează o operaţiune de proporţii împotriva kurzilor din sud-estul ţării

Forţele de securitate turce au lansat duminică seara una din cele mai ample operaţiuni "antiteroriste" din ultimii ani în sud-estul ţării, majoritar kurd, împotriva militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit autorităţilor turce, citate de AFP, conform agerpres.

Efective importante au fost mobilizate pentru această ofensivă la Lice, în provincia Diyarbakir: aproximativ 7.000 de jandarmi, 600 de poliţişti de elită, precum şi zeci de elicoptere şi blindate.

Un oraş strategic din Siria se află sub controlul miliţiilor conduse de SUA

În plus, restricţii stricte de circulaţie au fost instituite în 18 localităţi până la noi ordine, a indicat guvernatorul provinciei Diyarbakir într-un comunicat.

Această operaţiune are ca scop "neutralizarea membrilor şi complicilor PKK, între care militanţi suspectaţi că desfăşoară activităţi în aceste zone împădurite şi montane", potrivit aceluiaşi comunicat.

După întreruperea armistiţiului fragil destinat să pună capăt conflictului soldat cu peste 40.000 de morţi din 1984, violenţele dintre PKK şi Ankara s-au reluat în vara anului 2015.

Tineri simpatizanţi PKK, o organizaţie catalogată drept "teroristă" de către Turcia şi aliaţii săi occidentali, au lansat o mişcare de insurecţie în mai multe oraşe din sud-est, unde autorităţile au trimis tancuri şi militari.

Citeşte şi: Lovitură de teatru în Franţa: Nou culoar FAVORABIL pentru Marine Le Pen

În paralel cu acest conflict de gherilă urbană, mişcarea separatistă kurdă a lansat o campanie de atentate care au însângerat ţara, lovind în special Ankara şi Istanbul.

Noua ofensivă a forţelor de securitate intervine cu câteva săptămâni înainte de referendumul privind revizuirea Constituţiei, destinat să sporească prerogativele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta din urmă este acuzat de tendinţe autoritare de criticii săi, mai ales după tentativa de puci din iulie, ce a fost urmată de epurări în masă care au afectat de asemenea şi cercurile prokurde. Principala formaţiune prokurdă, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), a fost practic decimat în urma arestării liderilor săi şi a mai multor deputaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.