Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia reclamă un vot al deputaţilor olandezi privind genocidul armean

economica.net
Turcia

Turcia a denunţat cu fermitate vineri o moţiune a parlamentului din Olanda care cere guvernului olandez să recunoască genocidul armean, spunând că votul este "fără valoare" şi "populist", relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"Textul votat de parlamentul olandez (...) este o încercare fără valoare care urmăreşte să rescrie istoria în scopuri politice", a transmis Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"Cei care au votat acest text au obiective electorale şi populiste", se mai arată în comunicat.

Camera inferioară a parlamentului olandez a adoptat joi o moţiune care cere guvernului să recunoască genocidul armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Moţiunea nu are totuşi un caracter obligatoriu.

"Este mai urgent ca oricând ca ţările să vorbească clar despre trecut, cu scopul de a promova reconcilierea", a afirmat Joel Voordewind, deputat al Uniunii Creştine şi iniţiator al moţiunii.

Citește și: LISTA miniștrilor care își țin la secret consilierii personali: transparență până se ajunge la oamenii șefului

Înaintea votului, ministrul olandez de externe Stef Blok a îndemnat totuşi să nu se adopte moţiunea, spunând că "termenul de 'genocid' are o semnificaţie enormă".

Deputaţii olandezi au recunosc deja genocidul armean printr-o vot în 2018, provocând furia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara refuză categoric să recunoască genocidul armenilor de către Imperiul Otoman, pe care un număr mare de istorici l-au documentat. Această negare continuă să afecteze şi în prezent legăturile dintre Ankara şi Erevan.

Turcia recunoaşte că au avut loc masacre, dar respinge orice caracter de exterminare, spunând că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Olanda şi Turcia au avut relaţii tensionate în urma expulzării de către Haga a doi miniştri turci în 2017, dar anul următor şi-au putut normaliza legăturile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.