Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile provenite din nordul Irakului

sputnik
Erdogan

Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile provenite din nordul Irakului, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, după o reuniune a cabinetului şi o sesiune a consiliului suprem de securitate, amândouă prezidate de către preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, relatează agenţia DPA. Tensiunile în zonă au crescut ca urmare a referendumului de luna trecută privind independenţa Kurdistanului. Turcia a blocat curse aeriene dinspre şi către regiunea din nordul Irakului după referendum, pe care l-a respins. Iranul a luat o măsură similară.

Ankara este preocupată în legătură cu faptul că demersurile în direcţia independenţei kurde în Irak ar putea alimenta mişcările separatiste existente de decenii în rândul populaţiei kurde din Turcia. Oficiali ai aeroportului din Erbil, în Kurdistan, au anunţat deja că zborurile comerciale internaţionale au fost suspendate de luna trecută din cauza interdicţiilor impuse de către ţările vecine. Erdogan a anunţat anterior că Turcia îşi va închide spaţiul aerian şi graniţa terestră cu regiunea Kurdistan, conform Agerpres.

Potrivit declaraţiilor lui Bekir Bozdag, guvernul turc doreşte ca punctul de frontieră Ibrahim Halil de la graniţa turco-irakiană să treacă sub controlul Bagdadului, precizând că demersurile sunt în curs de desfăşurare. Punctul de trecere a frontierei se află în prezent sub controlul autorităţilor din Kurdistan.

Turcia şi-a exprimat sprijinul faţă de operaţiunea militară irakiană, demarată noaptea trecută, pentru preluarea de către Bagdad a controlului asupra oraşului Kirkuk de la forţele kurde irakiene. Ministerul turc de Externe a afirmat că susţine ''unitatea politică şi integritatea teritorială a Irakului''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.