Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina reduce contraofensiva: soldații lui Zelenski nu mai au muniție (analiză)

ucraina armata

Ucraina reduce contraofensvia: soldații lui Zelenski nu mai au muniție (analiză)

Forțele Armate ale Ucrainei au redus amploarea operațiunilor, din cauza deficitului de muniție, de-a lungul întregii linii a frontului, a transmis comandantul grupului operațional-strategic al trupelor ucrainene "Tavria", Oleksandr Tarnavski, relatează RADOR RADIO ROMÂNIA.

"Există o problemă cu muniția, în special cu (obuzele de calibru) 122 mm și 152 mm. Și astăzi aceste probleme există pe toată linia frontului" - a spus acesta într-un interviu acordat Agenţiei Reuters. "Volumele pe care le avem acum nu sunt suficiente pentru noi, având în vedere nevoile noastre, așa că facem o realocare a lor. Replanificăm sarcinile pe care ni le-am propus și le reducem, pentru că trebuie să le îndeplinim" - a spus Tarnavski.

El a anunţat că în unele zone, Forțele Armate Ucrainene au trecut la acțiuni defensive, iar în altele continuă să încerce o ofensivă. Tarnavski a recunoscut, de asemenea, că trupele ucrainene întâmpină dificultăți cu personalul. "Astăzi avem anumite dificultăți cu militarii din prima linie. Da, astăzi nu sunt atât de vioi, nu s-au odihnit" - a spus el și a subliniat necesitatea formării de rezerve.

Context

Anterior, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a dat asigurări că Statele Unite ale Americii pot și vor oferi asistență militară atât Israelului, cât și Ucrainei. Cu toate acestea, tendința de reducere a ajutorului pentru Kiev a fost observată chiar înainte de agravarea situației din Orientul Mijlociu. Presa occidentală a subliniat că aliații Kievului au început să se plictisească în privinţa Ucrainei. Iar șeful Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat la Forumul de Securitate de la Varșovia din 4 octombrie că rezervele de arme ale Ucrainei se apropie de sfârșit. Deja pe 13 noiembrie, șeful serviciului diplomatic al UE, Josep Borrell, a recunoscut că comunitatea nu își va putea îndeplini planul de a trimite 1 milion de obuze și rachete în Ucraina până la sfârșitul anului.

Declaraţiile generalului de brigadă Oleksandr Tarnavski vin după ce congresmenii republicani din SUA au blocat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari, iar Ungaria a blocat 50 de miliarde de euro care ar fi urmat să fie date Kievului de Uniunea Europeană, arată News.ro.

Comentariile sale subliniază încă o dată dependenţa Kievului de ajutorul militar occidental în lupta sa împotriva trupelor ruseşti de-a lungul unui front de 1.000 de kilometri, după aproape 22 de luni de la începutul celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Pe de altă parte, şi forţele ruseşti se confruntă, la rândul lor, cu probleme legate de muniţie, a declarat Tarnavski, fără a preciza natura acestor probleme.

Ce face Rusia?

Generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul grupării operaţionale "Tavria", a condus o contraofensivă care a forţat trupele ruseşti să părăsească oraşul Herson din sudul ţării şi partea de vest a râului Nipru, în noiembrie 2022, ultimul succes major al Kievului pe câmpul de luptă. De asemenea, el a avut un rol important într-o ofensivă pe scară mai largă în regiunea sud-estică Zaporojie, în acest an, care a înregistrat puţine progrese în faţa tranşeelor şi vastelor câmpuri minate de ruşi.

Rusia este în ofensivă în est şi încearcă să cucerească oraşul strategic Avdiivka, a cărui apărare este coordonată de Tarnavski.

"Intenţia lor (a forţelor ruse) rămâne (aceeaşi). Singurul lucru este că acţiunile lor se schimbă, tacticile se schimbă, atacurile sunt efectuate în mod constant", a arătat el în interviul pentru Reuters.

Situaţia din Avdiivka se schimbă "în fiecare zi şi în fiecare noapte", forţele ruseşti modificându-şi în mod regulat tacticile, după ce au obţinut "succese parţiale în unele zone, avansând în interior 1,5 până la 2 km", a spus el. "Cred că astăzi menţinem ferm aceste linii", a adăugat generalul. "Astăzi, inamicul ne presează cu numărul lor. Nu le-a păsat niciodată şi nu le va păsa de personalul lor", a mai spus Tarnavski.

Avdiivka este considerată în general ca fiind vitală pentru obiectivul Rusiei de a smulge controlul deplin asupra celor două provincii estice Doneţk şi Luhansk - două dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia spune că le-a anexat, dar pe care nu le controlează în totalitate.

„Toată lumea speră”

Niciuna dintre părţi nu a obţinut câştiguri teritoriale semnificative în acest an, iar luptele sunt în mare parte de uzură.

Tarnavski a declarat că toate brigăzile lucrează la modalităţi de a oferi personalului o perioadă de odihnă. "Astăzi avem anumite dificultăţi cu personalul pe care îl avem pe linia frontului. Da, astăzi nu sunt atât de proaspeţi, nu sunt atât de odihniţi", a recunoscut el. "Fiecare comandant ar trebui să aibă o rezervă", a completat Tarnavski.

Kievul a luat în discuţie modalităţi de îmbunătăţire a modului în care oamenii sunt recrutaţi în armată, iar deputaţii elaborează o legislaţie pentru a îmbunătăţi procesul, deşi detaliile exacte nu sunt cunoscute încă.

Tarnavski spune că actualele condiţii de iarnă - frigul, vizibilitatea redusă şi lipsa de acoperire din partea copacilor, care nu mai au frunziş - sunt o provocare pentru ambele părţi. "Dar avem mulţi ani de experienţă în desfăşurarea operaţiunilor militare în condiţii de iarnă. Logistica, precum şi evacuarea şi deplasarea echipamentelor şi a personalului sunt complicate", a spus el.

Ucraina are din ce în ce mai mult nevoie de mijloace pentru a se apăra împotriva loviturilor tot mai dese ale dronelor de atac ruseşti, dar Kievul mizează pe livrarea avioanelor de luptă occidentale F-16, a mărturisit Tarnovski. "Odată cu prezenţa F-16, va fi total (diferit). În opinia mea, ca ofiţer de infanterie, F-16 este ca un Mercedes în comparaţie cu un Zaporojeţ (o veche maşină sovietică)", a spus el. "Toată lumea speră", a adăugat generalul Oleksandr Tarnovski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.