Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii amenință să treacă de Liman, în vreme ce Putin este supus unor noi presiuni (Financial Times)

The New York Times
Lyman Donbass

Victoria din acest nod de circulație survine la câteva zile după ce președintele Rusiei ‚a anexat’ o bună parte din estul Ucrainei. Armata ucraineană înaintează, trecând dincolo de Liman, un oraș important pe care l-a recucerit din Rusia la sfârșitul acestei săptămâni, sporind astfel presiunile asupra președintelui Vladimir Putin, care a proclamat alipirea la Federația Rusă a acestui teritoriu cu doar câteva zile înainte. Dificila victorie din Liman – o zonă circulată din Donețk, un ținut din nord-estul Ucrainei, a fost proclamată sâmbătă, după aproape trei săptămâmi de lupte grele, relatează Financial Times.

Asta stabilește o posibilă înaintare a forțelor ucrainene spre orașul Svatove – un important centru logistic pentru armata rusă, alungată din Harkov în urma unei ofensive-fulger a forțelor ucrainene de luna trecută.

Pentru Putin, care, vineri, a anunțat anexarea definitivă a Donețkului și a provinciilor alăturate din cadrul regiunii Donbas - o regiune din estul țării - înfrângerea din Liman a atras critici dure din partea comandamentului militar, iar cei mai mai înfocați susțșnători ai săi cer pregătirea unei dure riposte, inclusiv folosirea unor arme nucleare de calibru mai mic.

Asemenea arme, considerate uneori drept arme nucleare de importanță tactică, sunt menite să depășească forțele convenționale crescânde de pe câmpul de luptă, comparativ cu armele nucleare strategice mai impozante pe care NATO și Rusia și le-au păstrat de zeci de ani ca parte a politicii lor vizând o distrugere reciprocă.

De obicei, cele două părți dispun de o zecine din potențialul lor nuclear obișnuit, iar o parte din arsenalul Rusiei, de aproximativ 2000 de asemenea arme, poate fi folosit ca focoase pe rachetele convenționale, cum ar fi Iskander, prezente deja în Ucraina, iar circa 2000 de asemenea arme din arsenalul Rusiei au fost deja folosite în Ucraina, atât de forțele de infanterie, cât și de avioanele de război sau de forțele navale.

„Rusia a pus la cale o farsă (de referendum) în Donbas, iar acum acolo flutură steagul ucrainean”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cursul alocuțiunii sale de seară adresate națiunii, el promițând totodată să continue ofensiva. „În cursul săptămânii, în Donbas au fluturat mai multe steaguri ucrainene, iar, în această săptămână, vor fi și mai multe drapele ucrainene”.

Există puține informații exacte în privința numărului de soldați ruși capturați după asediul Limanului, oficialii ucraineni nedorind să ofere și alte detalii.

Potrivit unor informații anterioar.e s-ar putea ca peste 5000 de soldați ruși să fie încercuiți acolo, deși asta s-a întâmplat înainte ca unele forțe ale Moscovei să fie evacuate în est, spre orașul Kremina, după cum a declarat un oficial ucrainian care a dorit să își păstreze anonimatul. Ulterior, Rusia a aruncat în aer un pod pentru a încetini avansul ucrainenilor, a mai adăugat el.

După Kremina, forțele ucrainene vor trebui se aleagă între direcția nord, spre Svatove, sau spre sud, în direcția orașelor Rubijne, Lisiciansk și Severodonețk, de unde Ucraina a fost silită să se retraagă începând din iulie, asta permițând-i lui Putin să declare un control total asupra provinciei Luhansk.

Și mai spre sud, se află orașul Bahmut, unde forțele ucrainene și ruse au fost angajate în niște atacuri de artilerie timp de luni de zile, cu puție schimbări pe linia frontului.

Serhi Haidai, guvernatorul ales din provincia Luhansk, a estimat, la televiziune, că armata s-ar îndrepta spre sud, dar oficialii ucraineni transmit de obicei mesaje prin telegraf pentru a menține în mișcare forțșele ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe canalul NBC că armamentul occidental ajută ca balanța să se încline în avantajul de pe front al ucrainenilor.

„Am constatat că au putut să cucerească încă un oraș, Limanul, or, asta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese... din cauza vitejiei și din cauza calităților lor, dar, desigur, și din cauza armamentului oferit de SUA și de alți aliați”, a spus el.

În Rusia, criticile deschise la adresa comandanților armatei ruse s-aau înmulțit în ultimele zle, după ce cucerirea Limaanului a devenit publică, unii afirmând că este prima pierdere a unui oraș rusesc în avantajul forțelor inamice, comparativ cu primele zle ale celui- de-Al Doilea Război Mondial.

Andrei Guruliov, parlamentar și general de armată în retragere, a învinovățit comandamentul armatei ruse de faptul că i-ar fi furnizat lui Putin informații inexactte despre situuația de pe liniile frontului.

„Nu înțeleg de ce, în tot timpul ăsta, ei nu au evaluat situația și nu au întărit mobilizarea”, a declarat Guruliov într-o emisiune televizată, el subliniind totodată „minciunile sfruntate” care au dus la niște informații exagerat de optimiste despre ceea ce se întâmplă, de fapt, pe front.

Ramzan Kadîrov, durul lider din Cecenia, a spus că șefii armatei sunt rupți de ralitaatea de pe front și îl dezinformează pe Putin. El a cerut ca Rusia să impună legea marțailă la frontierele sale cu Ucraina și să apeleze la armament nuclear.

Peste câteva ore, Evgheni Prigojin, un aliat al lui Putin care, recent, a recunoscut că e șeful Grtupului Wagner, o forță a mercenariilor din Donbas, i-a crticat și pe cei mai importanți șefi ai armatei, cerând ca ei să fie ‚trimiși desculți’ să lupte alături de rușii concentrați.

Aceste critici relevă posibile disensiuni crescânde între armata obișnuită a Rusiei și o serie de forțe adiacente, precum Wagner și trupele cecene ale lui Kadîrov. Institutul pentru Studii de Război (ISW) a declarat că Kremlinul ar putea amplifica asemenea critici pentru ca, în următoarele săptămâni, să impună anumite condiții în vederea unor schimbări de personal la un nivel mai înalt al comandamentului armatei”.

Cu toate astea, decizia de a nu ăntări frontul din Liman i se datorează aproape cu siguranță lui Putin, și nu comandanților armatei, el sugerând că Putin este interesat mult mai mult nu atât de comanda militară, cât de păstrarea regiunilor din Herson, singurul teritoriu deținut de ruși la vest de Nipru.

Avansul Ucrainei în Donbas diferă mult de cel lent și dificil din sudul țării, mai ales din jurul orașului Herson, unde există șantiere nevale - ingurul teritoru deținut de ruși la vest de Nipru.

În ultima săptămână, aproximativ 10000 de soldați ruși recent  mobilizați au fost trimiși din Crimeea în accele regiuni, după cum afirmă un oficial ucrainean. Totuși, apar tot mai multe informații legate de slaba lor instruire și de lipsa de armament după ce, pe data de 21 septembrie, Putin a anunțat mobilizarea parțială, dorind astfel să-și relanseze războiul său șovăielnic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.