Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina se rupe: Se 'naşte' o nouă ţară lângă România

donetk

Primele paşapoarte ale autoproclamatei 'Republici Populare Doneţk' (DNR) au fost distribuite miercuri în acest fief al rebelilor proruşi din estul Ucrainei, informează AFP.

Primul paşaport a fost înmânat 'preşedintelui' DNR, Aleksandr Zaharcenko, în timpul unei ceremonii desfăşurate într-o sală a serviciilor pentru imigraţie. Apoi, el însuşi a înmânat 16 paşapoarte unor adolescenţi care au împlinit 16 ani în timpul conflictului, care a dus, de la declanşarea lui în aprilie 2014, la moartea a circa 9.200 de oameni. Cu toate acestea, Federaţia Rusă nu a recunoscut oficial republica rebelă şi deocamdată nu se poate spune cu exactitate dacă acest paşaport va fi valabil pe teritoriul rus.

Vezi şi: Germania avertizează: Sute de mii de refugiaţi vor intra în Bulgaria, România e în pericol

Actul de identitate al separatiştilor seamănă foarte mult cu paşaportul rus: un vultur bicefal pe o copertă de culoare roşie. Însă pe emblemă este scris 'Republica Populară Doneţk'. Zaharcenko a precizat că nu este necesar ca locuitorii să-şi predea paşapoartele ucrainene, contrar zvonurilor, dar că este obligatoriu ca 'toţi cei care vor să fie cetăţeni ai DNR şi vor să voteze în alegeri' să primească un paşaport al DNR. Întrebat ce va face el cu paşaportul său ucrainean, Zaharcenko a răspuns: 'Sincer, voi trage în el'. Intensitatea luptelor dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi s-a redus în mod semnificativ după instaurarea unui nou armistiţiu în septembrie, însă violenţele sunt încă frecvente şi mai ales minele care abundă în zona de război continuă să agraveze bilanţul conflictului.

Negocierile de pace rămân cu toate acestea într-un punct mort de mai multe luni, Kievul şi Occidentul acuzând Rusia că îi susţine militar pe rebeli, acuzaţie respinsă de Moscova, conform Agerpres.

Vezi şi: Fosta şefă a DIICOT vrea să reintre în 'circuit': Mutarea de ultimă oră a Alinei Bica

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.