Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR, lămuriri de ultimă oră privind privilegiile pe care le primesc maghiarii din România prin Codul administrativ

sigla UDMR
UDMR

Prin Codul administrativ al României nu se elimină pragul de 20% pentru folosirea limbii materne, ci se reglementează, în lege, posibilitatea folosirii acesteia în localităţile unde o minoritate are o pondere de sub 20%, spune liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Cseke Attila a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, din anul 2001, autorităţile locale sunt obligate să asigure folosirea limbii materne dacă o minoritate are peste 20% pondere în acele localităţi.

„Prin Codul administrativ nu se elimină pragul de 20% pentru folosirea limbii materne. Deşi există ţări în UE în care acest prag este semnificativ mai mic decît cel prevăzut în România, de 20%, nu s-a propus şi nici nu figurează în raportul privind Codul administrativ nici reducerea acestui prag, nici eliminarea sa. Pragul de 20% este prevăzut din 2001 ca fiind o obligativitate pentru autorităţile locale ca, dacă au peste 20% pondere a unei minorităţi, să asigure folosirea limbii materne. Practic, acum este o formalizare în lege în sensul că, peste 20% rămâne obligatoriu, iar sub 20% pondere a unei minorităţi, dacă autoritatea locală decide că doreşte folosirea limbii materne, o poate face. Deci nu este o obligativitate, ci o posibilitate, nu este o eliminare a pragului”, a explicat Cseke.

Citeşte şi: Simona Helep e UMILITĂ şi la Wimbledon: După Paris, liderul mondial NU E RESPECTAT nici de organizatorii de la Londra

Acesta a precizat că în raportul comisiei de Cod Administrativ se regăseşte ceea a fost şi până acum în logica juridică, adică dacă peste 20% este obligatorie folosirea limbii materne şi amplasarea de indicatoare bilingve la intrările în localităţi, atunci sub 20% să existe această posibilitate, în cazul în care există voinţă la nivel local.

„Şi până acum exista această posibilitate, dar au fost instanţe care au spus că trebuie temei legal”, a subliniat senatorul UDMR.

Camera Deputaților va vota, joi, decizional, proiectul de lege privind Codul administrativ.

Citeşte şi: ŞOCANT Fiul liderului ISIS, MASACRAT în Siria, în timpul unei operaţiuni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.