Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a refuzat să-i recunoască pe talibani ca autoritate legitimă

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

UE "va trebui să discute" cu talibanii "cât de curând va fi necesar" pentru că aceştia "au câştigat războiul" în Afganistan, dar fără ca asta să implice recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată, a declarat marţi Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, relatează AFP, informează Agerpres.

"Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie" în Afganistan, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

"Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan", în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell.

El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles.

Josep Borrell a făcut aceste declaraţii în faţa presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, într-un moment în care mai multe state membre îşi înteţesc eforturile pentru accelerarea evacuării cetăţenilor occidentali şi a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.

"Nu este vorba despre recunoaşterea oficială a talibanilor, este vorba despre a fi în contact. Dacă vreau ca 400 de persoane, afgani care lucrează pentru UE şi familiile lor, să poată ajunge la aeroport pentru a fi evacuaţi, atunci trebuie să vorbesc cu autorităţile talibanilor", a pledat şeful diplomaţiei europene.

"În caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei să ajungă la aeroport. Este o operaţiune logistică destul de complicată, deci trebuie să comunicăm cu talibanii", a insistat el, dând asigurări că Bruxellesul rămâne "vigilent" în privinţa respectării normelor internaţionale de către noile autorităţi.

Miniştrii europeni au discutat marţi despre circumstanţele prăbuşirii bruşte a forţelor afgane în faţa ofensivei fulger a talibanilor.

"Trebuie să recunoaştem greşelile pe care le-am comis, în special în ceea ce priveşte evaluarea capacităţilor militare" locale, în condiţiile în care "aportul de resurse fără precedent nu are decât rezultate mediocre în termeni de capacitate de rezistenţă a armatei şi a statului afgan", a observat Josep Borrell.

Primul obiectiv al intervenţiei occidentale, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, "a fost distrugerea Al-Qaida", dar "misiunea noastră a evoluat gradual către construcţia unui stat modern", a subliniat el. "Astăzi se poate spune că am reuşit cu primul obiectiv. Nu şi cu al doilea", a mai afirmat Borrell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.