Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE impune noi reguli de circulație: Când vor intra în vigoare în România

sofer bun

Parlamentarii europeni au adoptat un nou set de reguli de circulație, cu accentul pus în primul rând pe îmbunătățirea cooperării între statele UE pentru sancționarea șoferilor străini periculoși. De asemenea, s-a extins lista încălcărilor rutiere care pot declanșa investigații transfrontaliere.

În prezent, aproximativ 40% din încălcările transfrontaliere ale normelor de circulație rămân nepedepsite, conform ProMotor.

Din acest motiv, deputații europeni au decis să impună noi reguli pentru sancționarea conducătorilor auto străini care au încălcat legea rutieră.

Noile norme obligă autoritățile naționale să răspundă în termen de cel mult două luni la cererile din partea unei alte țări din UE.

În plus, la cererea statului membru în care a avut loc încălcarea, țara de reședință a șoferului poate colecta amenda rutieră.

Condiția va fi, însă, ca suma de plată să fie mai mare de 70 EUR și să nu fi fost achitată după epuizarea tuturor opțiunilor legale.

Se vor impune amenzi pentru încălcarea mai multor reguli de circulație. Normele actualizate vor extinde lista încălcărilor rutiere comise de conducătorii auto nerezidenți care declanșează cooperarea transfrontalieră și care pot duce la o amendă.

În prezent, se sancționează excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau trecerea pe roșu la semafor. Lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident.

Interdicție pentru colectorii privați de datorii. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii.

La inițiativa eurodeputaților, entităților private li se va interzice să ajute țările UE să colecteze amenzi rutiere de la șoferii străini.

Când intră în vigoare în România

Va fi creat un portal online pentru a spori transparența și a facilita punerea în aplicare a noilor norme. Comisia are sarcina de a dezvolta acest portal online, care va conține informații precum noile norme, opțiunile de contestare și amenzile rutiere relevante.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Parlamentul European, raportorul PE, Kosma Złotowski, a declarat că: „Pentru a spori siguranța rutieră, țările UE trebuie să coopereze și să dispună de instrumente eficiente de pedepsire a celor care încalcă regulile de circulație din străinătate.

Normele actualizate vor contribui la realizarea acestui obiectiv, dar sunt benefice și pentru conducătorii auto, care vor primi informații într-un interval de timp strict, într-o limbă pe care o înțeleg și cu o descriere a procedurii de contestare. Interzicerea utilizării unor companii private pentru a încasa amenzile va proteja în mod eficace conducătorii auto împotriva escrocheriilor și a scurgerilor de date cu caracter personal”.

În ceea ce privește momentul implementării noilor norme pentru România, acestea vor deveni obligatorii după ratificarea lor de către Consiliul European. După ratificare, toate statele membre UE, inclusiv România, vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a le pune în aplicare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.