Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, nemiloasă cu poluatorii statelor membre: Industria oțelului, cimentului sau a energiei electrice vor fi printre cele mai sancționate sectoare

anews.com.tr
poluare

Cunoscut sub numele de "Carbon Border Adjustment Mechanism" (CBAM), acordul va acoperi importurile industriale din cele 27 de state membre ale blocului regional, vizând mai întâi produsele cele mai poluante. "CBAM va fi un pilon crucial al politicilor europene în domeniul climei", a declarat Mohammed Chahim, membru al Parlamentului European din partea Olandei, într-o declarație publicată de Parlament, anunță France 24.

"Este unul dintre singurele mecanisme pe care le avem pentru a-i stimula pe partenerii noștri comerciali să își decarbonizeze industria de producție." El a adăugat că va permite UE să "aplice principiul "poluatorul plătește" în industria noastră".

Acordul va acoperi inițial o serie de produse specifice din sectoarele cu emisii mari de dioxid de carbon, inclusiv oțelul, cimentul, îngrășămintele, aluminiul, energia electrică și hidrogenul, a precizat Consiliul European.

Emisiile indirecte vor fi, de asemenea, incluse în regulament, a adăugat acesta. Asta înseamnă că, în practică, importatorul va trebui să declare emisiile direct legate de procesul de producție și, dacă acestea depășesc standardul european, să achiziționeze un "certificat de emisii" la prețul CO2 în Uniunea Europeană.

În cazul în care în țara exportatoare există o piață a carbonului, aceasta va plăti doar diferența. Conform acordului provizoriu la care statele membre au ajuns marți, o perioadă de testare a acordului va începe în octombrie 2023, perioadă în care companiile importatoare vor trebui să raporteze obligațiile lor privind emisiile de carbon.

Calendarul pentru punerea efectivă în aplicare a sistemului, care va fi progresivă, va depinde de discuțiile ulterioare din cursul acestei săptămâni privind restul reformei pieței carbonului din UE.

"Noul proiect de lege va fi primul de acest fel", a declarat Parlamentul European, adăugând că a fost conceput pentru a respecta normele Organizației Mondiale a Comerțului, pentru a respinge acuzațiile de protecționism. Acest mecanism promovează importul de bunuri în UE de către întreprinderile din afara UE care îndeplinesc standardele climatice ridicate aplicabile în cele 27 de state membre ale UE. Acest mecanism va asigura un tratament echilibrat al acestor importuri și este menit să încurajeze partenerii noștri din lume să se alăture eforturilor UE în domeniul climei", a declarat Jozef Sikela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.