Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii UE își fac calcule politice în războiul cu Putin: 'Ce puteți lua înapoi la alegători?' Miza? Plafonarea prețului la gazul rusesc

realitatea.net
vladimir putin nervos

Bruxelles-ul se confruntă cu presiuni din partea a cel puțin 10 țări din UE pentru a pune în aplicare un plafon al prețurilor la gaze pentru toți furnizorii, unele guverne avertizând că o nominalizare a Rusiei l-ar putea determina pe Vladimir Putin să întrerupă complet livrările către Europa, informează Financial Times.

Printre statele membre care se opun propunerii președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a aplica un plafon doar la importurile de gaze rusești se numără Italia, Polonia și Grecia, potrivit unor oficiali consultați de Financial Times.

Lipsa consensului privind plafonarea prețului la gaze înseamnă că este probabil ca propunerea să fie discutată doar pe scurt la o reuniune de urgență a miniștrilor energiei de vineri, menită să convină asupra unor măsuri pentru a ajuta consumatorii și companiile să treacă prin criza energetică, au declarat aceștia.

Kremlinul a amenințat că va opri toate livrările către Europa în cazul în care UE va stabili un plafon al prețului gazelor. Livrările de gaze rusești către blocul comunitar au fost reduse cu aproximativ 80%, ajungând la aproximativ 84 de milioane de metri cubi pe zi, de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

"Sincer să fiu, rușii vor riposta probabil la acest lucru", a declarat pentru Financial Times Nikos Tsafos, consilierul principal pe probleme de energie al premierului grec Kyriakos Mitsotakis. "Europa ar trebui să aibă o voce puternică și să impună un preț rezonabil", a declarat ministrul italian pentru tranziție energetică, Roberto Cingolani, afirmând că și el preferă un plafon general.

"Este o furtună perfectă împotriva cetățenilor și companiilor noastre". "Toată lumea se teme de efectul de domino" în cazul în care Rusia va întrerupe aprovizionarea, deoarece statele europene sunt atât de interconectate, a declarat un înalt oficial UE. "Dacă tăiați doar gazul rusesc, înfuriați Rusia fără a afecta alți furnizori și dacă sunteți, să spunem, Portugalia, care nu importă gaz rusesc, ce puteți lua înapoi la alegători?"

Războiul lui Putin în Ucraina a împins Europa să încerce să reducă dependența de zeci de ani de energia rusă, expunând lipsa de alternative pe termen scurt a blocului. Eforturile de a găsi noi surse, combinate cu decizia Moscovei de a reduce intrările în conducte, au dus la creșterea prețurilor europene la gaze, umflând prețurile la electricitate pe întregul continent și sporind amenințarea cu pene de curent și raționalizări în această iarnă.

Oficialii au declarat că aplicarea unui plafon de preț pentru gazul rusesc ar necesita probabil aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state UE, deoarece ar fi tratată ca o sancțiune la nivel de bloc. O plafonare generală a prețului gazelor ar putea fi adoptată cu o majoritate calificată.

Ungaria, Austria și Olanda și-au exprimat rezervele cu privire la un plafon general. Susținătorii unei limitări a prețului tuturor importurilor de gaze sugerează stabilirea acestuia peste prețurile actuale din Asia și SUA pentru a se asigura că comercianții internaționali sunt stimulați să trimită transporturi în Europa. Vineri, miniștrii UE urmează să discute, de asemenea, despre o taxă pe profit pentru producătorii de energie electrică și despre măsuri de reducere a consumului de energie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.