Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE poate absorbi un milion de refugiaţi anual: Cărui oficial îi aparține declarația

www.panorama.com.al
refugiati imigranti

Uniunea Europeană (UE) are capacitatea de a absorbi un milion de refugiaţi pe an, iar Europa trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru criza refugiaţilor la nivel mondial, a estimat vineri ministrul pentru imigraţie suedez, Morgan Johansson, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

''Suntem cel mai bogat continent din lume şi este evident că dacă este cineva care poate gestiona de fapt această problemă, atunci este Europa, cu cei 500 de milioane de locuitori ai săi'', a declarat Johansson.

Citește și: Angela Merkel și Francois Hollande, anunț CRUCIAL despre viitorul UE și al României

Circa 1,3 milioane de migranţi au ajuns în Europa anul trecut venind mai ales din ţări ca Siria, Irak şi Afganistan.

Oficialul suedez a spus că este nevoie de un mecanism permanent de distribuire a refugiaţilor între ţările Uniunii Europene, de un alt sistem bazat pe cote pentru a accepta un număr specific de refugiaţi din tabere situate în afara Europei şi de reguli privind azilul mai armonizate între statele membre.

''Şi dacă nu putem să cădem de acord, există reguli pentru a lua deciziile care pot fi folosite. Uniunea Europeană ar trebui să poată primi un milion de refugiaţi pe an'', a adăugat ministrul suedez.

În 2015, Suedia a primit 163.000 de solicitanţi de azil, dar în acest an este de aşteptat ca numărul să scadă la circa 35.000 ca urmare a regulilor mai stricte în domeniul azilului şi a măsurilor care fac mai dificilă intrarea refugiaţilor în UE.

Principalul punct de intrare în Europa a refugiaţilor şi migranţilor a fost Grecia în 2015, când circa 1,3 milioane de persoane au ajuns în Uniunea Europeană.

După ce Ankara a fost de acord să împiedice plecarea migranţilor pornind de pe coasta vestică a Turciei cu ambarcaţiuni spre insulele greceşti din Marea Egee, numărul celor care folosesc această rută a scăzut substanţial. Agenţia europeană pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale Uniunii Europene - Frontex - a anunţat că luna trecută 3.430 de persoane au sosit în insulele greceşti venind dinspre Turcia, ceea ce reprezintă numai 3% din numărul înregistrat în august 2015.

Majoritatea migranţilor care folosesc ruta 'est-mediteraneană', prin Grecia, provin din Siria, Pakistan, Afganistan şi Irak, în timp ce 'ruta central-mediteraneană', prin Italia, este folosită mai ales de nigerieni, eritreeni şi bengalezi, potrivit Frontex, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.