Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE propune o actualizare a regulilor privind asigurările de şomaj între statele membre

Comisia Europeana

Comisia Europeană a prezentat marţi la Strasbourg o actualizare a regulilor europene privind asigurările de şomaj pentru muncitorii transfrontalieri, dar şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă într-un alt stat membru, în scopul de a facilita mobilitatea forţei de muncă, relatează AFP. Această propunere ''garantează libertatea de circulaţie şi apără drepturile cetăţenilor, întărind totodată instrumentele pentru a răspunde unor posibile abuzuri'', a dat asigurări comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen.

Propunerea vizează stabilirea ''unei legături mai strânse între locul în care sunt plătite contribuţiile şi cel în care sunt cerute alocaţiile, pentru a exista siguranţa unei repartiţii echitabile a sarcinii între statele membre'', scrie Comisia Europeană într-un comunicat. Practic, persoanele aflate în şomaj vor putea să primească în continuare, timp de şase luni, o indemnizaţie acordată de statul membru unde sunt valabile drepturile lor dacă ei caută de lucru într-o altă ţară a UE, în loc de trei luni în prezent.

Referitor la muncitorii transfrontalieri, statul membru unde ei muncesc şi cotizează va avea sarcina, la capătul unui an, a unor eventuale indemnizaţii de şomaj. În fine, un stat membru îi va putea cere unui şomer să lucreze cel puţin trei luni pe teritoriul său înainte ca el să solicite asigurări de şomaj. În caz contrar, şomerul va trebui să se adreseze ţării unde a lucrat anterior pentru a primi indemnizaţia de şomaj. Textul, care trebuie să fie discutat în Parlamentul European şi de către statele membre, abordează printre altele problema ''cetăţenilor inactivi'', care, într-o altă ţară, ''nu lucrează sau nu îşi caută în mod activ un loc de muncă'', anunță Agerpres. ''Statele membre pot decide să nu le acorde ajutoare sociale'', subliniază Comisia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.