Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răbdarea lui Erdogan este pusă la încercare: Ankara ar putea să fie suspendată din Consiliul Europei după constatarea CEDO în cazul Kavala

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat luni că Turcia nu i-a respectat decizia de a-l elibera pe filantropul Osman Kavala, transmite Reuters, observând că s-a făcut astfel un pas într-un proces care poate duce la suspendarea ţării din Consiliul Europei. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, care supraveghează implementarea sentinţelor CEDO, returnase instanţei dosarul respectiv în februarie, transmite Agerpres.

Kavala se află în detenţie de aproape cinci ani, în aprilie a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru tentativă de răsturnare a guvernului de la Ankara. Alţi şapte inculpaţi au primit pedepse de câte 18 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea respectivă.

Criticii regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan susţin că procesul respectiv a fost politic şi a urmărit incriminarea demonstraţiilor cunoscute sub denumirea de protestele din Gezi (parcul Taksim Gezi din Istanbul - n. red.) din 2013, cele mai ample contestaţii populare împotriva actualului şef al statului turc, prim-ministru la acea vreme.

Marea Cameră a CEDO a decis luni că Turcia a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin faptul că nu l-a eliberat pe Kavala, conform hotărârii din decembrie 2020 a curţii. Ulterior a avut loc o nouă inculpare fără niciun fapt substanţial, iar "autorităţile care au anchetat s-au referit din nou la numeroase acţiuni desfăşurate complet legal", a mai reţinut instanţa de la Strasbourg.

Kavala este închis în continuare în ciuda a trei decizii de eliberare şi a unei achitări, iar Turcia trebuie să îi plătească 7500 de euro, a stabilit CEDO.

Reacția Turciei

Ministerul de externe de la Ankara a apreciat că decizia este o dezamăgire şi că se aşteaptă din partea Comitetului de Miniştri acţiuni nepărtinitoare şi de bun-simţ în procedurile viitoare.

Anunţul făcut luni de CEDO este cel mai recent pas în procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul Europei, deşi este una din ţările fondatoare. Următorul pas ar fi o decizie a Consiliului de Miniştri privind măsurile împotriva guvernului de la Ankara.

Potrivit unor jurişti consultaţi de Reuters, suspendarea Turciei ar lăsa cetăţenii fără protecţie din partea CEDO şi a Consiliului în faţa statului turc. Erdogan a afirmat că ţara sa nu va ţine seama de Consiliu dacă acesta nu respectă deciziile instanţelor turce. Preşedintele susţine că decizia CEDO în privinţa lui Kavala nu se aplică după ce acesta a fost condamnat.

Procesul protestatarilor din Gezi este considerat simbolic pentru represiunea împotriva disidenţilor din Turcia şi pentru utilizarea puterii judecătoreşti împotriva acestora, deşi Erdogan şi partidul său susţin că instanţele turce sunt independente, menţionează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.