Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uită tot ce știai despre mâncatul noaptea: Ce se întâmplă, de fapt, în organismul uman

mancare

Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că mâncatul în timpul unei perioade de repaus ajută la formarea fibrelor musculare necesare pentru alergarea de anduranță, deși acest lucru nu a fost încă confirmat la om.

Schimbarea orelor de masă pentru a mânca mai târziu în timpul zilei și în timpul nopții ar putea crește rezistența la exerciții fizice, sugerează un studiu efectuat pe șoareci.

S-a constatat anterior că limitarea mesei la ferestre de șase până la 12 ore în timpul zilei, fără a modifica neapărat ce sau cât de mult mâncați, îmbunătățește pierderea în greutate, reduce vârfurile dăunătoare ale nivelului de zahăr din sânge și scade tensiunea arterială. Dar acum se pare că și mâncatul pe timp de noapte ar putea oferi beneficii, spune Min-Dian Li de la Universitatea Medicală a Armatei din China.

Studii anterioare au arătat că șoarecii care mănâncă doar ziua - când, spre deosebire de noi, se odihnesc de obicei - prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet și de a acumula grăsime în ficat, în comparație cu șoarecii care mănâncă în orice moment. Există, de asemenea, dovezi că persoanele care lucrează și mănâncă noaptea prezintă un risc crescut de diabet.

Dar Li și colegii săi au descoperit acum că șoarecii care mănâncă în timpul orelor de odihnă, echivalentul nopții noastre, pot avea performanțe mai bune la testele de rezistență la efort. "Dacă tratăm șoarecii cu acest program pentru o perioadă scurtă de timp, acesta are un efect benefic asupra performanțelor de alergare", spune el.

Cercetătorii au repartizat 30 de șoareci să se hrănească cu o dietă pe bază de boabe de cereale, fie într-o perioadă de 12 ore în care luminile erau aprinse, fie într-o perioadă de 12 ore în care luminile erau stinse, în fiecare zi, timp de trei săptămâni. Un alt grup de 16 șoareci au fost lăsați să mănânce oricând doreau în aceeași perioadă de timp.

Folosind o bandă de alergare, echipa a constatat că șoarecii care mâncau doar ziua puteau alerga de două ori mai mult timp în comparație cu șoarecii care mâncau doar noaptea sau oricând doreau.

Analiza mușchilor picioarelor șoarecilor a arătat că cei hrăniți în timpul zilei aveau mai multe fibre musculare utilizate în alergarea de anduranță decât ceilalți, ceea ce ajută la explicarea diferențelor observate, spune Li.

O analiză suplimentară a mostrelor de mușchi extrase de la șoareci a arătat că alimentația în timpul zilei era legată de niveluri mai scăzute ale unei proteine numite perilipină-5. Pentru a testa dacă acest lucru ar putea explica rezistența mai mare, echipa a modificat genetic un alt set de șoareci pentru a le lipsi această proteină din mușchi și le-a permis să mănânce când doreau. Testarea acestor șoareci pe banda de alergare și analiza mușchilor lor a arătat că nivelurile mai scăzute de perilipină-5 erau într-adevăr responsabile pentru efectele alimentației pe timp de zi asupra rezistenței la alergare la șoareci.

"Întrucât șoarecii sunt nocturni, tratamentul echivalent la oameni ar putea fi să mănânce noaptea sau poate să mănânce mai puțin mai devreme în timpul zilei și să ia o cină mare chiar înainte de a dormi", spune Li, deși acest lucru trebuie încă testat la oameni, spune el.

Cercetătorii nu au măsurat efectul pe care această alimentație în timpul odihnei l-a avut asupra riscului de diabet sau de ficat gras al șoarecilor, deși, în viitor, Li spune că intenționează să analizeze impactul asupra altor organe decât mușchii scheletici. Dacă oamenii adoptă mâncatul pe timp de noapte ca o măsură temporară - înainte de o cursă importantă, să zicem - s-ar putea să nu experimenteze efectele negative observate de persoanele care fac acest lucru pe termen lung, dar, în cele din urmă, sunt necesare teste suplimentare, spune Li.

"Este important să subliniem că acest lucru ar putea funcționa prin schimbarea programului de alimentație pentru doar câteva luni - echivalentul uman a trei săptămâni la șoareci - sau pentru o perioadă scurtă, mai degrabă decât pentru o perioadă mai lungă de timp, care să se desfășoare până la momentul în care aveți nevoie de un impuls de rezistență", spune el.

Mai mult, "ajustarea orelor de masă în acest mod ar putea ajuta la tratarea îmbătrânirii la persoanele care ar putea beneficia de o mai mare rezistență musculară", spune Li.

"Deși rezultatele sunt interesante, ele trebuie confirmate la oameni", spune Juleen Zierath de la Institutul Karolinska din Suedia. Una dintre limitările studiului este că șoarecii au mâncat o dietă pe bază de cereale, care "nu este deloc genul de dietă pe care o consumă de obicei oamenii", spune ea, ceea ce înseamnă că mese mai variate ar putea avea un efect diferit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.