Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: A fost desemnat noul judecător din partea României la Curtea de Justiţie a UE

CJUE Curtea

Octavia Spineanu-Matei, actual judecător din partea României la Tribunalul UE, a fost aleasă pentru a fi noul judecător din partea României la Curtea de Justiţie a UE. Apropiată a Ralucăi Prună, Spineanu a ajuns la TUE din postura de judecător la ÎCCJ, Secţia civilă. Anterior, a fost director al INM.

"În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) – (4) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Procedura de selecție), aprobată de Guvernul României, prin Memorandum, la data de 9 iulie 2020, Comisia de selecție s-a întrunit în perioada 21 – 22 octombrie 2020, prin mijloace de comunicare la distanță, în vederea audierii candidaților selectați pentru etapa interviului.

În urma deliberărilor, Comisia de selecție, cu întrunirea majorității de cel puțin 2/3 din numărul membrilor Comisiei, prevăzute la art. 6, alin. (1) din Procedura de selecție, a decis următoarele:

Candidatul României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene - Octavia SPINEANU - MATEI

Propunerea de rezervă nr. 1 - Cristian Daniel OANA

Propunerea de rezervă nr. 2 - Răzvan Horațiu RADU

În temeiul art. 6, alin. (3) din Procedura de selecție aprobată de Guvernul României, propunerile de mai sus, însoțite de dosarele de candidatură ale persoanelor aflate pe lista scurtă, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare", se arată într-un comunicat al MJ.

Propunerile finale, însoţite de dosarele de candidatură, sunt comunicate Guvernului, spre aprobare. Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE, după consultarea Comitetului prevăzut la articolul 255 TFUE.

Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) revede că ”judecătorii şi avocaţii generali ai Curţii de Justiţie sunt aleşi dintre personalităţile care oferă toate garanţiile de independenţă şi care întrunesc condiţiile cerute pentru exercitarea, în ţările lor, a celor mai înalte funcţii jurisdicţionale, sau care sunt jurisconsulţi ale căror competenţe sunt recunoscute”.

Comisia de selecțiea fost  formată din: a) ministrul justiției; b) ministrul afacerilor externe; c) agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene; d) directorul Direcției afaceri europene și drepturile omului din cadrul Ministerului Justiției; e) un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia, la invitația ministrului justiției; f) doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, desemnați de Colegiul de conducere al acesteia, la invitația ministrului justiției; g) două cadre didactice universitare de la facultățile de drept din cadrul universităților de cercetare avansată și educație, astfel cum acestea sunt clasificate potrivit art. 193 alin. (4) lit.c) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, la invitația ministrului justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.