Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Comisia Iordache a abrogat articolul care interzicea magistraților să critice alte puteri ale statului

comisie iordache

Comisia pentru legile justiției a hotărât, marți, să fie abrogat art.9 din OUG 92/2018, prin care magistrații trebuie să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului. Amendamentul CSM nu a fost adoptat, nefiind însușit de niciun parlamentar, transmite Mediafax.

Potrivit articolului abrogat de membrii Comisiei pentru legile justitiei, se arată că „judecători și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului: legislativ și executiv”.

CITEȘTE ȘI: Cinci reguli capitale: Cum să te asiguri că hackerii nu îți pot fura banii din cont

Comisia pentru legile justiției a discutat, marți, OUG 92 privind modificarea legilor justiției. Deși forul legislativ a adoptat un raport favorabil cu amendamente, inițiativa a fost retrimisă la Comisie pentru dezbaterea unei propuneri a CSM.

Preşedintele comisiei Florin Iordache a precizat, însă, că amendamentul CSM nu poate fi supus adoptării în comisie pe motiv că a venit prea târziu şi nu a putut fi discutat şi în Camera Deputaţilor.

"A sosit târziu, niciun parlamentar nu şi-o însuşeşte (propunerea CSM -n.r.), nu o putem cuprinde aici pentru că am face ca întreaga lege să fie supusă controlului constituţionalităţii", a precizat Iordache.

Referitor la OUG 92/2018, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, luni, că proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență privind modificarea legilor justiției va fi retrimis la Comisia specială pentru a fi discutat un amendament adus de CSM. Președintele Senatului a precizat că speră ca raportul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului.

"Prin scrisoare, președintele CSM, Simona Marcu, ne solicită să luăm în discuție anumite prevederi care vizează personalul de la cabinetul membrilor CSM. Având în vedere că Comisia comună ca Senatului și Camerei Deputaților pentru reforma legilor Justiției deja a adoptat raportul care urma să intre miercuri pe ordinea de zi a Senatului, am hotărât să trimitem această solicitare către Comisie. Astăzi (luni - n.r.) la plen vom pune pe ordinea de zi dezbaterea ordonanței și vom cere retrimiterea ei la Comisia condusă de Florin Iordache, astfel încât să putem dezbate și hotărî asupra solicitării CSM. Avem totală disponibilitate pe orice solictare ce vine pe aceste legi pentru a nu se mai comenta că legile sunt puse pe repede înainte, că nu există dezbatere. Chiar o întoarcem de la Senat la Comisie și miercuri sperăm să obținem raportul Comisiei astfel încât să poată intra în dezbaterea plenului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ședința de luni a Biroului Permanent al Senatului.

CITEȘTE ȘI: ‘Elixirul vieții’: Vitamina care îți poate salva viața și unde se găsește

Amendamentul propus de CSM pentru modificarea Legii 317/2004 prin OUG 92/2018 prevede următoarele:

"Durata mandatului membrilor aleși, judecători și procurori și reprezentanți ai societății civile, ai CSM este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleași drepturi și obligații. Membrii CSM desfășoară activitate permanentă și nenormată și au calitatea de demnitar. Dispozițiile Ordonanței Guvernului nr 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală, aprobată cu modificări prin Legea ne. 760/2001, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător. În cadrul cabinetului membrului Consiliului pot fi prevăzute și posturi de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor. Pe aceste posturi pot fi detașați și judecători sau procurori, la solicitarea membrului în subordinea căruia este organizat cabinetul, care beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru judecătorii și procurorii detașați. Directorul de cabinet și consilierii care nu au calitatea de personal de specialitate jurifică asimilat judecătorilor și procurorilor beneficiază de drepturile salariale prevăzute de lege pentru consilierii președintelui CSM", prevede amendamentul adus de CSM pentru articolul 54 (1) din Legea 317/2004, republicată.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiției a dat, pe 26 noiembrie, raport de admitere cu amendamente privind OUG 92/2018. Comisia a stabilit condiția de 15 ani de vechime în funcția de procuror sau judecător pentru promovarea în cadrul ÎCCJ. În legea în vigoare, condiția este de 18 ani vechime.

"15 ani vechime în funcția de judecător sau procuror pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", prevede amendamentul adoptat în Comisia de specialitate, adus articolului 44 (1), litera c.

În Ordonanța de Urgență a Guvernului, condiția de vechime pentru promovarea judecătorilor și procurorilor în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție era de 10 ani, iar în forma în vigoare a legii condiția este de 18 ani.

"Pentru a fi promovați în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 15 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop", prevede un amendament adoptat de comisie în ședința de lunea trecută.

De asemenea, Comisia a stabilit că "la finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică stabiliți prin Regulamentul de organizare, desfășurare și evaluare a stagiilor de practică vor realiza o avealuare a activității desfășurate de fiecare auditor pe durata stagiului".

Un alt amendament adoptat de comisie prevede că judecătorii sau procurorii care își încetează activitatea pentru a exercita o funcție în cadrul unor instituții sau autorități publice sau un organism internațional, au dreptul de a-și rezerva postul pentru o perioada de maximum 6 luni.

"Judecătorii sau procurorii care îndeplinesc condițiile prevăzute la art 33.1 și de art 105 și care își încetează activitatea, din motive neimputabile, în vederea exercitării unei funcții în cadrul unei instituții sau autorități publice naționale, a unui organism internațional, a unei instituții a UE sau a unei instituții internaționale, au dreptul să li se rezerve postul pentru o perioadă de maximum 6 ani. Postul astfel rezervat va fi ocupat din fondul deposturi bugetare neocupate al Ministerului Justiției", prevede amendamentul adus articolului 58 de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Și senatorul PSD Șerban Nicolae a propus un amendament pentru articolul 7 din OUG 92/2018, care a fost adoptat de Comisie cu majoritate de voturi.

"Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sunt delegați sau detașați în cadrul Parchetului de le Înalta Curte de Casație și Justiție, al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, își pot desfășura în continuare activitatea în cadrul acestora, pe durata detașării sau delegării, numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare", prevede amendamentul propus de Șerban Nicolae.În plenul din 14 noiembrie, deputaţii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, respectiv din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea
nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

La finalul ședinței Comisiei speciale din 26 noiembrie, deputatul Stelian Ion a anunțat că USR va ataca la CCR proiectele de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie și 92/2018 pentru modificarea legilor Justiţiei. Parlamentarul partidului de Opoziție a argumentat că nu au fost respectate recomandările din MCV și nu a existat nicio urgență pentru emiterea acestora de către Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.