Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMĂ ORĂ Procurorii CSM explică decizia privind OUG: Ne-am raportat la principiul stabilității procurorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis csm

Secția pentru procurori arată, în motivarea privind aplicarea OUG pe legile justiției, că s-a raportat la principiul neretroactivității legii și la principiul stabilității procurorilor atunci când a recomandat ca prevederile articolului VII să se aplice pe viitor, scrie Mediafax.

„Secția pentru procurori, raportându-se atât la principiul neretroactivității legii, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, cât și la principiul stabilității procurorilor, apreciază că dispozițiile art. VII din OUG nr. 92/2018 nu se aplică retroactiv, neafectând legalitatea numirilor până la momentul intrării sale în vigoare, ci schimbă pentru viitor condițiile de exercitare a funcției în cadrul structurii specializate din cadrul Ministerului Public. În același sens, Secția pentru procurori reține că, spre deosebire de situația parchetelor obișnuite, acolo unde accederea se bazează pe grad, dobândit cu caracter permanent și care nu poate fi retras decât ca sancțiune disciplinară, în cazul DIICOT și DNA exercitarea atribuțiilor este prin esență temporară, pornind de la caracterul excepțional al însăși existenței acestor direcții, parcurgerea procedurii de accedere neavând ca rezultat obținerea gradului profesional, ci doar a dreptului temporar de a funcționa, în condițiile legii, în cadrul acestor structuri”, se arată în motivarea deciziei din 17 octombrie.

Potrivit sursei citate, și procedura de accedere în funcție este diferită, neimplicând deținerea vreunui grad profesional.

„Iar potrivit art. 79 1 alin. (10) și alin. (11) din Legea nr. 304/2004 „la data încetării activității în cadrul DIICOT, procurorul revine la parchetul de unde provine” și „de la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul DIICOT își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea coresponzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul acestei direcții”. Față de aceste prevederi, (...) Secția pentru procurori va lua act de solicitările PÎCCJ, DNA și DIICOT, urmând să recomande interpretarea dispozițiilor art. VIII din OUG 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcției în cadrul PÎCCJ, DIICOT, DNA precum și în cadrul celorlalte parchete”, se mai arată în motivare.

Secția de procurori din CSM a decis, miercuri, în unanimitate, să recomande ca prevederile din OUG pe legile justiției să se aplice pentru viitor, a anunțat vicepreședintele Consiliului, Codruț Olaru, care a mai precizat că, după părerea membrilor CSM, nu ar trebui să plece niciun procuror.

Articolul VII din OUG pe legile justiției, cel care a stârnit controverse, arată că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Citește și: Lovitură DEVASTATOARE - Sorin Blejnar, condamnat la șase ani de închisoare .

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marți în Monitorul Oficial, impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.