Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: S-a cerut suspendarea activității în comisia pentru legile justiției, după comunicatul SUA

comisie legile justitiei

Lucrările în comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, și-a reluat activitatea marți, la ora 10, la o zi după comunicatul Departamentului de Stat al SUA în care se cerea renunțarea la modificările care ar afecta independența justiției și lupta împotriva corupției.

Vezi și: Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului, OFICIAL, să NU VOTEZE legile justiției

În deschiderea ședinței, deputatul USR Stelian Ion a solicitat oficial suspendarea activității comisiei și reluarea de la zero, prin alte proceduri, a procedurilor de modificare a legilor justiției. Solicitarea acestuia a fost respinsă.

”Fără îndoială, noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a declarat Florin Iordache.

Deputatul UDMR Marton Arpad, vicepreședintele comisiei, a atras atenția că a solicitat, la începutul lucrărilor în comisie, un studiu comparativ pe numirea procurorilor și judecătorilor în statele UE, Canada și SUA. Mai mult, acesta a reproșat televiziunilor că au refuzat să transmită integral lucrările comisiei, ceea ce a generat discuții care nu au legătură cu dezbaterile reale și amendamentele la legile justiției.

Iordache a mai afirmat că, în urma solicitării de către Departamentul de Stat al SUA de respingere a modificărilor la legile Justiţiei, nu a avut o discuţie cu liderul PSD Liviu Dragnea, dar a precizat că va avea o discuţiei cu liderii social-democraţi în cursul zilei.

”Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni şi alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independenţa Justiţiei, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupţiei, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi. Noi nu am discutat până acum decât de nişte chestiuni care vizează separarea carierei magistraţilor, am discutat despre întărirea independenţei şi a judecătorilor şi a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare şi în cariera magistraţilor şi sper să ajungem şi la legea răspunderii magistraţilor. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a mai spus Iordache.

Întrebat de ce crede că a trimis Departamentul de Stat al SUA solicitarea de respingere a modificării legilor justiţiei, Iordache a spus că nu ştie.

”Nu ştiu de unde, dar se face referire la legile propuse de Guvern. Faţă de legile propuse de Guvern, eu şi colegii care am semnat iniţiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observaţii şi acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut şi pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenţei Justiţiei şi, în acelaşi timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a susţinut social-democratul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.