Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul sfat al unui veteran de război pentru tineri: Să înveţe și să nu-şi piardă credinţa

basilica.ro
slujba inmormantare veteran simion balos

Veteranul de război Simion Bălos a fost înmormântat sâmbătă cu onoruri militare, fiindu-i alături întreaga comunitate din Galda de Sus – Arhiepiscopia Alba Iuliei. A murit la vârsta de 99 de ani.

Foarte apreciat în parohie, sfatul lui adresat tinerilor a fost retransmis prin intermediul preotului paroh care a prezidat slujba. Pr. Alexandru Rusu i-a îndemnat pe aceştia „să înveţe, să lucreze și să nu-şi piardă credinţa în Dumnezeu!”, scrie Basilica.ro.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Simion Bălos s-a născut în data de 17 martie 1922, în Galda de Sus, într-o familie cu șase copii. În luna aprilie a anului 1943, a fost încorporat la Divizionul 5 Tunuri de Munte, făcând parte din Divizia 2 Vânători de Munte, condusă de generalul Ion Dumitrache, iar în aprilie 1944 a fost dus pe frontul de Est, la Podul Iloaiei, unde a început bombardamentul trupelor rusești.

În data de 24 august 1944, a fost luat prizonier de ruşi, fiind întâi dus la Iaşi, iar apoi în lagărul de la Bălţi.

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

Simion Bălos rememora mereu unele întâmplări şi reamintea ajutorul divin: „Pe drum ne-am întâlnit cu un grup de ruşi; unul s-a uitat la mine şi a zis: «Ieşi afară! Tu eşti neamţ!» (datorită faptului că eram blond cu ochii albaștri). «Nu, nu sunt neamţ!», i-am răspuns. Dar rusul mi-a pus pistolul în piept şi era gata să mă împuşte, doar Dumnezeu m-a salvat!”.

După două săptămâni de stat în lagărul din Bălți, toți prizonierii au fost mutați în lagărele de concentrare din Siberia, drum care s-a făcut pe calea ferată timp de două săptămâni până au ajuns în lagărul de la Neviansk, unde timp de 3 ani și 8 luni a fost pus la muncă în fabrica de armament, în mină sau la pădure. Abia în anul 1948 a fost printre fericiţii prizonieri care au fost aduşi acasă.

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

Slujba înmormântării a fost oficiată de pr. paroh Alexandru Rusu, pr. Ovidiu Truța, preot militar la Garnizoana Sebeş, și pr. Ioan Florea, preot îmbisericit în parohia Galda de Sus.

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.