Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de la preluarea guvernării - ce s-a schimbat în domeniul politicilor publice pentru românii de pretutindeni!

Guvernul Romaniei
Antonel Tănase
In interviul acordat stiripesurse.ro/diaspora, Secretarul General al Guvernului Romaniei a raspuns, la poate cea mai arzatoare intrebare din acest moment si anume: Ce s-a schimbat în domeniul politicilor publice pentru românii de pretutindeni?
-
În urma reorganizării la nivel guvernamental, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) funcționează, în acest moment, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Unul dintre obiectivele asumate ale DRP este implementarea programelor, proiectelor și acțiunilor în sprijinul românilor de pretutindeni în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii românești. Totodată, când vorbim despre misiunea DRP vorbim și de acțiuni și proiecte pentru îmbunătățirea imaginii României și a percepției românilor în statele de reședință.
Alături de alte instituții publice din România cu competențe în problematica românilor de pretutindeni, vom continua inițiativele de promovare a României, în vederea cooperării în implementarea de politici publice în beneficiul cetățenilor români de peste hotare.
Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, pentru perioada 2017-2020, este documentul de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune și măsurile prevăzute în sprijinul românilor de pretutindeni.
În ultimii ani, am asistat la o creștere semnificativă a diasporei românești, devenind astfel o prioritate pentru activitatea guvernamentală și a instituțiilor publice. Implicit, au evoluat atât dialogul dintre statul român și diaspora, precum și modul în care reprezentanții mediului asociativ din diaspora și din comunitățile istorice pot să devină parteneri ai instituțiilor guvernamentale în definirea politicilor publice care îi vizează.
În acest sens, s-a urmărit eficientizarea dialogului cu precădere în chestiuni ce țin de activitatea de bază a departamentului și anume acordarea de finanțări nerambursabile în cadrul proiectelor și programelor derulate.
Teme importante care implică şi preocupă românii de pretutindeni și transpunerea acestora în politici publice regăsim și în parteneriatul dintre DRP și Administrația Prezidențială, în cadrul căruia, alături de alte instituții ale statului român, dar și de reprezentanți ai societății civile, se conturează proiecte destinate facilitării procesului de reintegrare în țară a cetățenilor români. Vorbim despre proiecte precum realizarea unei platforme de locuri de muncă prin care cetățenii români din afara granițelor să fie informați cu privire la oportunitățile de angajare din țară și să poată accesa online aceste locuri de muncă, modificarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor obținute în afara granițelor și măsuri active de facilitare a reintegrării copiilor în sistemul de învățământ românesc.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.