Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un analist american dezvăluie strategia lui Putin în România: Încearcă să dezbine

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune un interviu oferit de analistul american Peter Doran, preşedintele CEPA, pe tema propagandei Rusiei și a ”strategiei haosului” lui Vladimir Putin din Europa de Est.

Digi24:

Rusia încearcă să dezbine societatea românească prin aparatul său de propagandă. E mesajul transmis la Digi24 de Peter Doran, preşedintele CEPA, singurul institut american de cercetare şi analiză care se ocupă de această parte a Europei. Într-un interviu pentru Jurnalul de Seară, analistul american, care e un fin cunoscător al regimului Putin, vorbeşte pe larg despre cum funcţionează politica haosului rusesc, cum ne afectează şi, mai ales, cum ne putem apăra de ea. Peter Doran nu e singurul expert străin care vede aceşti agenţi ai haosului rusesc inflitraţi în România. Un raport publicat anul trecut de Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale avertiza că, din cauza instituţiilor slabe, România e un stat-ţintă în faţa războiului politic purtat de Rusia în Europa.
Alina Mărculescu Matiș: Unul dintre principalii factori care au redefinit contextul de securitate în această regiune e, desigur, Rusia. Aţi scris recent un articol foarte interesant despre "strategia haosului a lui Vladimir Putin". Subliniaţi aici că promovarea instabilităţii în alte state, pentru a asigura propria securitate, nu e nicidecum ceva nou. Întrebarea mea e ce face Vladimir Putin diferit atunci şi cu ce efect?
Peter Doran: Ce a făcut Vladimir Putin a fost să ia o strategie foarte veche, haosul, pe care a actualizat-o la secolul XXI. Una dintre problemele noastre în Vest e că pierdem prea mult timp uitându-ne la elemente punctuale ale strategiei lui Putin şi nu destul timp analizând strategia în ansamblul ei. Asta ne face prea reactivi, suntem mereu în defensivă şi ne e foarte greu să anticipăm următoarea mişcare a lui Putin. Cheia e să înţelegem mai bine ce vrea Putin, de fapt, să înţelegem strategia, pentru a ne putea apăra mai bine.
Alina Mărculescu Matiș: Vedeţi şi în România exemple ale strategiei ruse în acţiune.
Peter Doran: Vedem asta în forma unei propagande ruse finanţată de stat, care e îndreptată împotriva României, în mod special. Scopul e să exploateze punctele sensibile din societatea românească, să înăbuşe dezbaterea politică actuală din România, cu propagandă care spune lucruri ce-i fac pe cetăţeni să se îndoiască de importanţa faptului că NATO e aliat, că SUA sunt prieten. Astfel, ajungem de la o dezbatere care ar trebui să fie constructivă, la o dezbatere toxică, al cărei unic scop e să dezbine societatea românească. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Sunt decizii importante care surprind societatea, economia, instituţiile fundamentale ale statului. Revoluţia fiscală, salarizarea, legile justiţiei, modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală, revizuirea legilor siguranţei naţionale într-o comisie specială, elaborarea unui program de guvernare obligatoriu pentru următorii 20 de ani sunt teme care, fiecare în parte, ar avea nevoie de întreaga energie a unei naţiuni pentru a fi dezbătute. Modelul este acelaşi. Nu se ştie unde s-a discutat. Nu se ştie ce s-a discutat. Nu se ştie care vor fi efectele.
Evenimentul de la Piteşti a arătat încă odată că România este condusă spre alte vremuri, când activişti entuziaşti, ca şi astăzi, scoteau şoimii patriei şi pionierii la defilare în faţa notabilităţilor de partid şi de stat.
Întoarcerea la rădăcina puternică de dinainte de `89 se vede cel mai bine în modul de luare şi comunicare a deciziilor importante, capitale pentru ţară. Se lasă impresia că undeva există un birou unde nu se stinge lumina niciodată. Acolo un om gândeşte pentru toţi ceilalţi la un loc. Le vrea binele. Plănuieşte lucruri importante. Apoi comunică ce este de făcut.
Dar un asemenea stil creează neîncredere şi impredictibilitate. Dacă decizii fundamentale se iau pe picior, fără niciun studiu, fără nicio analiză, de unde poţi fi sigur că peste cinci minute nu se va decide invers din motive la fel de obscure ca raţiunile care au stat la baza primelor hotărâri? (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Rata demisiei în sectorul bancar a ajuns în 2017 la 19%, astfel că procentul plecărilor voluntare din sistem a ajuns la acelaşi nivel cu cel din 2008, după ce în 2011 scăzuse la 9,1%, arată datele studiului Saraotga realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România.
Specialiştii spun că situaţia este însă complet diferită faţă de anul 2008, când fluctuaţia de personal era generată mai degrabă de creşterea numărului de oportu­nităţi de pe piaţa muncii pentru angajaţii din bănci.
„Situaţia nici nu se poate compara cu ce era în 2008, când sectorul era în creştere, acum este procesul invers. Meseria de bancher nu mai este atât de «fancy» cum era considerată pe vremuri, pentru că, ştie toată lumea, sistemul bancar din România este mai populat decât ar trebui. Şi va continua să se micşoreze, probabil că vor mai rămâne 7- 8 bănci, judecând după opiniile unor bancheri“, a explicat Radu Furnică, preşedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions. El spune că sistemul bancar actual - care numără în prezent 37 de bănci - va ajunge la un număr restrâns, iar băncile mici vor fi înghiţie de alţi „peşti mai mari“ sau vor dispărea, pentru că nu este sustenabil pentru o bancă să rămână cu o cotă de piaţă foarte mică, de sub 1%. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

O bancă privată din Malta adăposteşte averea familiei prezidenţiale dar şi a altor responsabili din Azerbaidjan. Legătura de afaceri dintre gigantul francez în domeniul hotelier AccorHotels, unul dintre greii bursei din Paris şi dictatura azeră nu a fost până acum stabilită. Informaţiile au fost corelate de 18 media internaţionale în cadrul anchetei jurnalistice intitulate « Project Daphne » - jurnalista malteză asasinată în octombrie 2017, Daphne Caruana Galizia care ancheta corupţia din ţara sa. Jurnaliştii s-au mobilizat în cadrul platformei intitulate Forbidden Stories – creată special pentru a continua munca jurnaliştilor asasinaţi, încarceraţi, cenzuraţi.
Pe insulele artificiale în formă de palmier - Palm Jumeirah din Dubaï, era inaugurat în 2013 hotelul de cinci stele - Sofitel Dubaï Palm Resort and Spa. Hotelul are 360 de camere poziţionate de-a lungul unor cascade de apă şi dispune de o grădină verticală. Unele dintre cele 182 de apartamente dispun de propria lor piscină.
Dar clienţii care petrec aici un sejur nu sunt la curent că dorm în realitate la familia preşedintelui Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev.
Ilham Aliev este preşedinte de aproape 15 ani, post “moştenit” de la tatăl său cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2003 şi reales pe funcţie în 2013.
Informaţiile jurnaliştilor de la Forbidden Stories au scos la iveală că hotelul, parte a grupului francez AccorHotels este construit pe un teren aparţinând unei companii a celor două fiice ale preşedintelui azer. Este o societate ecran ce îşi are contul în opaca bancă malteză Pilatus Bank. Aici sunt adăpostite profiturile provenite din activitatea hotelului Sofitel Palm din Dubaï cât şi din ansamblul activităţilor imobiliare derulate de família Aliev în Emiratele Arabe Unite.
Banca este condusă de un iranian reţinut în luna martie în Statele Unite pentru că a încălcat sancţiunile americane. Pilatus Bank adăposteşte activele copiiilor mai multor demnitari ai regimului azer, precum dezvăluia, înainte să fie omorâtă, jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia iar ancheta jurnaliştilor de la Forbidden Stories o confirmă.
Toate conturile deschise în această bancă au fost îngheţate, la iniţiativa unui supervizor bancar maltez (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.