Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un analist american șochează: 'Donald Trump e cel mai instabil președinte'

Donald Trump

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a expertului american în economie Jeffrey Sachs pe tema acţiunilor şi declaraţiilor preşedintelui american Donald Trump, care s-a făcut remarcat în ultima perioadă cu două strategii controversate de politică externă.

Digi24:

Donald Trump e din nou în centrul atenţiei, de data aceasta cu două strategii controversate de politică externă. Una economică, care e pe cale să provoace un război comercial între Statele Unite şi restul lumii. Alta, de securitate: rezolvarea dosarului nuclear nord-coreean prin discuţii directe, faţă în faţă cu nimeni altul decât Kim Jong-un. Ar fi pentru prima dată când un preşedinte american în exerciţiu se întâlneşte cu un dictator de la Phenian.
Într-un intervi acordat Digi24, expertul american în economie Jeffrey Sachs, profesor la Columbia University analizează acţiunile şi declaraţiile preşedintelui american şi trage un semnal de alarmă: "Donald Trump e cel mai instabil preşedinte pe care l-am avut în istoria modernă a Statelor Unite". Despre România, economistul american ştie că a făcut multe progrese economice, dar că încă e sub media europeană de dezvoltare. Şi mai ştie că, oriunde în lume, nimeni nu se simte bine într-o economie cu multă corupţie
(...)Reporter: Să ne aşteptăm la un război comercial între SUA şi UE? Şi cum ar afecta un astfel de război comercial ţările europene şi mai ales pe cele din această parte a Europei, ţări ca România, unde mai avem de recuperat din punct de vedere economic?
Jeffrey Sachs: Cu Trump, nu ştii niciodată la ce să te aştepţi, de la o zi la alta. Din păcate! E cel mai instabil preşedinte pe care l-am avut în istoria modernă. Nu e bine deloc. Aş vrea să pot spune ceva mai bun, dar toată această idee de a lansa un război comercial e o idee proastă. Vedem că mulţi dintre consilierii lui încearcă să-l convingă să nu facă asta - un important consilier economic şi-a dat demisia, în semn de protest, zilele trecute. Dacă va fi un război comercial, toată lumea va pierde. Aceasta e istoria protecţionismului comercial. Europa va răspunde cu aceeaşi monedă. Şi asta trebuie să facă. Cine ştie ce va fi după! Trump acţionează într-un mod complet iresponsabil împotriva legilor internaţionale. E important ca restul lumii să transmită un mesaj clar Statelor Unite: "Nu, nu puteţi să încalcaţi legea, acordurile comerciale internaţionale!". Preşedintele Statelor Unite nu poate face acest lucru doar pentru că aşa îşi imaginează el lucrurile. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Prinsă între protecţionismul american şi populismul lui Donald Trump pe de o parte, şi foamea de tehnologie a Chinei şi setea de putere nelimitată a preşedintelui Xi Jinping pe de cealaltă parte, Germania a rămas fără direcţie pe scena geopolitică globală şi încă nu are un plan de acţiune. Pe culoarele puterii de la Berlin creşte  teama că Beijingul vrea să sece ţara, cea mai mare economie europeană, de tehnologie.
În faţa încercării Broadcom de preluare ostilă a producătorului de microprocesoare Qualcomm, preşedintelui american Donald Trump nu a ezitat şi a luat decizia de a bloca ceea ce ar fi fost cea mai mare achiziţie de tehnologie din istorie, scrie Bloomberg. Este o acţiune fără precedent, care reflectă îngrijorările tot mai mari legate de creşterea puterii economice şi a influenţei politice a Chinei.
În miezul deciziei de blocare a preluării stă Huawei Technologies, companie chienză, al treilea cel mai mare producător de telefoane mobile din lume şi, după unele calcule, cel mai mare producător de echipament de telecomunicaţii.
„Cazul a fost construit în felul acesta: având în vedere practicile de afaceri ale Broadcom, există teama că aceştia vor tăia investiţiile semnificativ, mai ales pentru sectorul 5G, vor slăbi Qualcomm şi poziţia SUA şi vor permite Huawei să preia conducerea“, explică pentru CNBC Stacy Rasgon, analist la Bernstein.
Trump a acţionat la recomandarea Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA, care analizează preluările şi achiziţiile din punctul de vedere al riscurilor pentru siguranţa naţională.
Huawei foloseşte microprocesoare Broadcom pentru echipamentele sale telecom şi lucrează şi cu Qualcomm pentru tehnologie de transfer de informaţii 5G. Există posibilitatea ca în lipsa concurenţei, operatorii telecom să apeleze la Huawei sau la vreo altă companie chineză pentru echipamente de ultimă generaţie. Acest lucru este de neconceput pentru guvernul SUA. Huawei s-a bucurat mereu de tratament preferenţial din partea Beijingului.
„Trump spune de când a devenit preşedinte că siguranţa este impotantă pentru el, că tehnologia este foarte importantă pentru el, la fel şi readucerea în SUA a locurilor de muncă. Acum pune toate aceste idei într-o singură ţesătură“, spune Ron Napier, analist la Napier Investment Advisors. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Miercuri 14 martie ar urma să intre în funcţiune nou guvern de coaliţie de la Berlin, după şase luni de negocieri. Cancelarul german doamna Angela Merkel anunţă în context că va efectua peste cîteva zile o vizită la Paris pentru a pregăti împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron Consiliul european de pe 22 şi 23 martie.
Merită semnalat că noul contract de coaliţie semnat la Berlin între conservatorii doamnei Merkel şi social-democraţi are următorul titlu: "Un nou start pentru Europa. O nouă dinamică pentru Germania". Iar în preambulul acestui document care a fost negociat cuvînt cu cuvînt se poate citi: “Pentru Germania, o Europă puternică şi unită este cea mai bună garanţie de pace, de libertate şi de prosperitate”.
Iată angajamente care nu pot decît să convină Parisului, unde preşedintele Emmanuel Macron aşteaptă de cîteva luni să poată relansa împreună cu doamna Merkel şantierul reformelor europene. Mai rămîne de văzut dacă Parisul şi Berlinul au aceeaşi viziune în materie de schimbări.
În culisele diplomatice se spune, aflăm prin intermediul revistei Le Point, că Berlinul nu este de loc dispus să-l lase pe Emmanuel Macron să facă reforma europeană aşa cum doreşte el, şi în plus cu bani germani. Angela Merkel îşi începe însă un nou mandat de cancelar cu un pariu european evident. Germania rămîne deschisă imigraţiei, dar, prin acordul guvernamental, o va limita la 200 000 de intrări pe an. Rămîne de văzut dacă Franţa va putea fi la fel de generoasă. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Ei bine, despre schimbarea naturii Relaţiilor Internaţionale s-a vorbit, revizionismul şi revanşismul sunt la ordinea zilei, populismul şi migraţia sunt sinonime pornirilor care determină schimbări anti-sistem, naţionaliste, xenofobe. Realismul dur şi pur şi revenirea la politica de putere e un fapt deja demonstrat.
Iată însă că noi trăsături apar zi de zi la nivelul relaţiilor internaţionale, care produc adevărate rupturi faţă de sistemul internaţional aşa cum îl cunoaştem, ale regulilor jocului, ale legislaţiei internaţionale tot mai cenzurate şi puse sub semnul întrebării. Mai mult, agresiunea, şocul şi ineditul fac epocă în revoluţia actuală şi marchează noi nivele de eficienţă în obţinerea unor rezultate cu orice cost şi cu orice risc. Jocul la risc maxim, voinţa şi forţarea limitelor administraţiei şi diplomaţiilor e cea chemată să modifice mantrele şi obişnuinţele în diplomaţie şi comportamentul diplomatic între state, cu costuri pe care doar premiile oferite de asemenea jocuri la risc maxim le presupun.
Mai întâi, devine tot mai clar că rezumarea la un tip de putere, cea economică, academică şi inventică, puterea blândă, a exemplului şi modelului, nu mai sunt de actualitate. Joseph Nye însuşi şi-a revizuit abordarea, pentru că nu poate exista soft power fără hard power-ul care asigură apărarea şi descurajarea, respectiv impulsionarea în subsidiar, iar puterea exemplului nu e eternă, după cum a descoperit Uniunea Europeană însăşi. Deci maximizarea puterii economice antrenează natural influenţa politică şi puterea militară ameninţătoare şi destructivă, la nevoie, ca instrument în relaţiile internaţionale de care nu poate scăpa niciun actor. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.