Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un analist politic anunță că 2018 va fi DECISIV pentru România, în urma 'războiului' la vârf: 'Clasa politică a ajuns la un moment critic'

Inquam Photos / Octav Ganea
proteste universitate

Stelian Tănase e de părere că protestele care au loc în această perioadă, în România, seamănă cu manifestațiile din 1990, de după Revoluție. "S-a trecut de la asaltul la baionetă la un război de poziții avînd același scop – crearea unui regim autoritar menit să protejeze interesele oligarhiei. Modelul este Vladimir Putin sau măcar Viktor Orban, cel atît de admirat de Liviu Dragnea.", a scris analistul politic pe blog.

"Cauza protestelor este una singură – deriva antidemocratică a guvernării PSD-ALDE. Instinctul mulțimilor este unul sigur. A avut în 2017 și 2018 aceeași intuiție ca în anul 1990. Atunci FSN se aliniase Moscovei și făcea glasnost și perestroika. Or, o parte a populației – cea educată, urbană, informată – dorea democrație de tip occidental, nu un comunism, fie și „cu față umană”. Nu îl voia pe Iliescu în rol de Gorbaciov, așa cum se visa el. Așa s-a ajuns la protestele din Piața Universității. 7 săptămini care s-au terminat prost la instigarea liderilor FSN – cu aducerea minerilor cu scopul de a-i risipi prin violență pe protestatari, taxați deja de „golani”. Iliescu, Roman etc. nu au plătit nici pînă azi pentru deciziile catastrofale din acele zile. Ca atare, lecțiile de atunci nu au fost învățate.

Citește și: Adrian Năstase sare în apărarea jandarmului 'bătăuș' și arată cu degetul spre televiziunile de știri: 'Aveau nevoie de subiecte bombă'

Ce se petrece în România azi este foarte asemănător cu ce s-a întîmplat în 1990. PSD&ALDE – marii beneficiari ai alegerilor parlamentare – considerîndu-se la adăpost de presiunea Opoziției, mult prea slabă, atentează la cuceririle democratice din acești 28 de ani. Începînd de la OUG 13 există o presiune continuă contra statului de drept. PSD&ALDE încearcă ciuntirea instituțiilor democratice. Incalcă separația puterilor în stat și principiul esențial pentru un regim democratic – check and balance. După înfrîngerea suferită în fața protestelor masive din ianuarie/februarie 2017, Liviu Dragnea&Co s-au repliat.

S-a trecut de la asaltul la baionetă la un război de poziții avînd același scop – crearea unui regim autoritar menit să protejeze interesele oligarhiei. Modelul este Vladimir Putin sau măcar Viktor Orban, cel atît de admirat de Liviu Dragnea. Nu are a face că Orban este de dreapta nu de stînga. Dar PSD, oare, ce fel de partid de stînga este azi cu milardari în frunte, cu baronii în poziții de forță? Nu avem de fapt un partid social-democrat de factura occidentală. PSD a devenit sub mîna lui Liviu Dragnea un partid populist-autoritar, cu tentă extremist-naționalistă. Un partid care devine tot mai reacționar și antidemocrat.

Citește și: De ce nu se înțeleg liderii PSD: tensiuni MAJORE pentru formarea Guvernului Dăncilă (surse)

Clasa politică (indiferent de orientare) a ajuns la un moment critic. Acela în care justiția (una din cele trei puteri în stat) amenință marile averi pe care vîrfurile clasei politice le-au acumulat în 28 de ani de tranziție de la comunism la capitalism. Și nu este vorba numai de averi ci și de cariere și de libertatea lor personală. Oligarhiei politico-financiare nu îi slujește deloc un stat transparent, cu proceduri la vedere. Nici o justiție echitabilă și independentă. Așa se explică de ce a declanșat contraofensiva împotriva achizițiilor democratice ale societății românești de după 1989, dar mai ales împotriva celor dobîndite după 2007 – anul intrării în UE.

Oligarhia și societatea ( mai ales cea urbană) sunt forțele implicate în conflict sîmbătă seara, 20 ianuarie 2018. E un conflict care traversează întreaga societate românească – deja polarizată. Aceasta este marea bătălie care se dă la București și în orașele noastre. Rezultatul nu se cunoaște, e ca la zaruri. România poate deveni un regim autoritar condus de un lider populist cu priză la mase, de un demagog votat de o majoritate. În acest caz România va deveni un regim sprijinit pe baionete sau/și de oligarhie. Dar poate deveni și o democrație de tip occidental. Jocul este deschis și – prevăd – cu sorți schimbători. Această este miza. Anul 2018 este decisiv. Depinde totul de a/ raportul de forțe pe plan intern și de b/ situația din regiune 1/ Europa (UE) după Brexit, 2/ Rusia și Crimeea 3/ Turcia și NATO.", a scris Stelian Tănase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.