Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un artist din Galați face haz de necaz și înfruntă coronavirusul cu măștile populare pe care le-a creat

stirilekanald.ro
costum popular

Un gălățean face haz de necaz în timpul epidemiei de COVID-19 și utilizează măștile populare pe care le confecționează pentru a alunga virusul. El îi sfătuiește însă pe români să asculte sfaturile autorităților. „Vom trece mai ușor dacă suntem ascultători și cumpătați”, susține artistul.

Departe de orașul Galați, în atelierul pe care l-a construit în satul Șivița, maestrul Paul Buța este înconjurat de măști populare. Are peste 1.500 de astfel de obiecte pe care s-a gândit să le folosească pentru a face haz de necaz în plină epidemie, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: Specialistii vin cu o veste INCREDIBILĂ: economia românească ar putea fi MAI PUȚIN afectată de criză decât se crede

„În această perioadă când toată lumea vorbește despre măști m-am gândit să fac și eu haz de necaz. De măști mă ocup și eu, doar că nu de măștile care sunt la ordinea zilei, ci despre măștile care se jucau cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu numai. M-am gândit că tot sunt la curte, mulțumesc lui Dumnezeu, să mă apuc să completez alaiurile mele de măști cu acești dimoni, așa cum spuneau strămoșii noștri, folosind tot felul de materiale, cu coarne naturale, dinții din fasole sau din pene, ochii din cârpă, tot felul de cârpe, materiale și scheletul măștii se face din acest pănuș de porumb”, povestește artistul.

Paul Buța face și o demonstrație a felului în care pot fi alungate spiritele rele.

„Facem masca, toate măștile sunt funcționale, o punem pe cap, luăm și bâta de aici, care este făcută special pentru asta și începem...”, explică el.

Citește și: CCR discută pe 6 mai sesizările PNL pe legile inițiate de PSD privind amânarea plății ratelor și suspendarea plății utilităților

Paul Buța are măști și pentru persoanele pretențioase, „fabricate din blană și cârpe”.

„Singurul lucru, trebuie să schimbăm structura sau expresivitatea măștii, mai de hlizit, mai de afurisit, mai de cărpănos, de om sluțit sau om sucit, de aghiuță, michiduță și tot felul de categorii de demoni. Și cam așa le folosim, nu mai sunt probleme, putem să le jucăm cât vrem noi”, a spus maestrul.

La final, creatorul de măști are un sfat pentru români: „Având în vedere că așa îi șade bine românului să fie de șagă și să știe să facă haz de necaz, totuși sfatul meu este să ascultăm acum autoritățile pentru că, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu siguranță vom trece peste această perioadă, însă poate vom trece mai repede dacă suntem ascultători și cumpăniți, pentru că ăsta era termenul folosit de bătrâni: cumpătare în toate”.

Vezi și: COVID-19 se transmite prin aerul respirat? Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Măștile lui Paul Buța sunt inspirate din personaje tradiționale, vesele sau triste, dar și din animale, ființe fantastice și diverse simboluri, superstiții și ritualuri ancestrale. Acestea sunt construite din lână, blană, legume uscate și materiale textile. Artistul spune că pentru realizarea măștilor nu a investit foarte mulți bani și că din această activitate nu se poate face o afacere. Pentru realizarea unei măști, Paul Buța lucrează câteva ore, câteva zile sau chiar câteva săptămâni, dacă nu găsește materiale și inspirație.

Paul Buța a realizat aproximativ 1.500 de măști în atelierul „Vatra cu dor” din localitatea gălățeană Șivița. Acestea sunt admirate de vizitatorii atelierului dar, frecvent, măștile participă la expoziții organizate în orașe din toate colțurile lumii.

Pe lângă pasiunea care l-a transformat în unul dintre cei mai cunoscuți creatori de măști din România, Paul Buța este etnolog și documentarist la Centrul Cultural Dunărea de Jos și actor și regizor la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.