Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un artist francez pictează pe ruinele oraşului Antakya, distrus de cutremur, pentru a-i ajuta pe supravieţuitori

Los Angeles Times
cutremur Turcia

Un artist francez pictează pe ruinele oraşului Antakya, distrus de cutremur, pentru a-i ajuta pe supravieţuitori

Artistul francez Saype, cunoscut pentru picturile sale monumentale realizate în diverse ţări, a dezvăluit vineri o nouă lucrare în ruinele oraşului turc Antakya, distrus de cutremurul care a devastat sudul Turciei în februarie, transmite AFP, conform Agerpres.

Fresca sa în alb şi negru - două mâini întrepătrunse, marca artistului - ocupă o suprafaţă de o mie de metri pătraţi, într-o zonă în care se aflau, până în noaptea de 6 februarie, clădiri de patru până la cinci etaje, cu o patiserie, o croitorie sau prăvălia unui geamgiu.

Înainte de cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a lăsat în urmă peste 50.000 de morţi în Turcia, aproape jumătate dintre aceştia în provincia Antakya, în acest loc "era o stradă foarte animată", a explicat pentru AFP Saype, pe numele său real Guillaume Legros.

"Când a avut loc cutremurul, am fost mişcat. M-am dus acolo în iulie şi am rămas uluit, mi-am dat seama de amploarea dezastrului", a spus artistul francez a cărui soţie este originară din Turcia.

El a decis ulterior să pună în aplicare un proiect "în sprijinul" supravieţuitorilor seismului, în ruinele acestui oraş vechi de secole, care a devenit de nerecunoscut în urma cutremurului de la 6 februarie.

"Am lucrat direct pe moloz, pe (vechile) case ale oamenilor, pe fotografii de familie. Pictură pe pietre este ceva ce nu am făcut niciodată", a mărturisit artistul de circa 30 de ani, cunoscut până în prezent pentru picturile sale pe iarbă.

În cele şaisprezece zile petrecute în Antakya, i-a cunoscut pe locuitorii care au rămas în zonă şi care locuiesc de opt luni în corturi sau în containere. "Am întâlnit mulţi oameni, care locuiau anterior în apartamentele peste care pictam, oameni care veneau să adune obiecte", a spus el.

"Au fost surprinşi, dar ne-au mulţumit că am venit", a asigurat el, spunând că prin lucrarea sa şi-a dorit să atragă atenţia asupra oraşului Antakya şi a nevoilor supravieţuitorilor.

Artistul plănuieşte să vândă copii ale picturii sale în scopul strângerii de fonduri în beneficiul victimelor seismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.