Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un celebru istoric literar îi sfătuiește pe elevii care au dat Bac-ul în februarie: 'Vine un ministru şi o dă peste cap. E o prostie'

alba24.ro
elevi liceu

Celebrul istoric literar Nicolae Manolescu a avut o reacție furibundă, după ce săptămâna aceasta am fost martorii unui nou experiment în educaţiem când aproape 180 de mii de liceeni de clasa a XII-a au început probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat. Dar, potrivit legislaţiei, pot intra în examen doar absolvenţii de liceu. Iar profesorii spun că ar putea exista situaţii în care nu toţi şcolarii vor promova 12 clase.

"Cred că fiecare ministru, când vine, are conştiinţa că nu va sta mult în scaun şi atunci încearcă să ia măsuri administrative altfel decât cel anterior (...) Toţi au luat măsuri de genul... cum să dăm altfel Bacul, Capacitatea, ca să le rămână numele”, spune  Oana Moraru, expert în educaţie, conform Digi 24.

Citește și: CTP face un anunț îngrijorător, după retragerea Simonei Halep de la Doha: 'Este punctul slab al ei'

"Ca elev eu aş putea să dau în judecată şcoala, pentru că eu m-am pregătit pentru un bacalaureat care are loc în iunie. Ma iei cu patru luni mai devreme...N-am avut timp să învăţ.(...) Îmi e încălcat dreptul”, spune profesorul Nicolae Manolescu, istoric literar.

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba română și limba maternă nu le-a dat prea mari bătăi de cap elevilor. Subiectele sunt concepute pentru a putea fi rezolvate în maximum 15 minute. De picat, nu pică nimeni: calificativele sunt "experimentat”, "avansat” sau "mediu”.

"E o măsură luată în timpul anului şcolar pe o structură stabilită dinainte, prin lege, şi acum vine un ministru şi o dă peste cap. E o prostie”, spune însă criticul literar Nicolae Manolescu.

Sindicaliştii spun, însă, că examenul este ilegal, câtă vreme participă la el tineri care nu sunt, încă, absolvenţi de liceu.

Citește și: Revin NINSORILE în România: În ce zone vom avea zăpadă și care este prognoza pentru următoarele zile

"Te înscrii în momentul în care ai terminat cursurile învăţământului liceal. În luna februarie tu nu ai terminat, nici nu ai parcurs programa educatională. Poţi să ai surpriza să fii corijent în momentul de faţă şi aici sunt răspunsuri pe care Ministerul Educaţiei nu le-a dat la întrebarea dacă intră la competenţe, pentru că poţi fi corijent acum şi să termini cursurile liceale fără corijenţă”, spune Marius Nistor, de la Federația sindicală "Spiru Haret”.

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, îşi susţine în continuare ideea. "Nu se face nicio ilegalitate. Se ştie foarte bine că la aceste competenţe nu pică nimeni. Fapt pentru care eu cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe semestrul al doilea, să se recupereze elevii din clasa a XII-a în aşa fel încât să aibă rezultate foarte bune la probele scrise”, a declarat Liviu Pop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.