Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un cunoscut magnat al presei, arestat pentru că a participat anul trecut la o manifestaţie pro-democraţie la hong Kong

LAOMS
cenzura represiune

Magnatul presei hongkonghez Jimmy Lai, opozant vehement al Beijingului, a fost arestat vineri pentru participarea sa la o manifestaţie pro-democraţie vara trecută în fosta colonie britanică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Bogatul om de afaceri în vârstă de 72 de ani, patronul cotidianului Apple Daily, este acuzat că a participat la 31 august 2019 la o adunare care fusese interzisă de poliţie din motive de securitate.

Jimmy Lai a fost arestat împreună cu alţi doi veterani ai luptei pro-democraţie, Lee Cheuk Yan şi Yeung Sum. Cei trei vor fi prezentaţi unui tribunal la 5 mai.

Hong Kong s-a confruntat din iunie şi până în decembrie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997, cu manifestaţii uneori extrem de violente pentru a cere reforme democratice şi pentru a denunţa controlul Beijingului asupra treburilor interne hongkongheze.

La 31 august, zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a marca cinci ani de la refuzul Beijingului de a organiza alegeri cu sufragiu universal în Hong Kong.

Citeşte şi: ICCJ stabileşte termen de două luni în procesul lui Mircea şi Vlad Cosma, în care trebuie să stabilească definitiv unde se va rejudeca dosarul

Această decizie a fost declanşatoarea 'Mişcării umbrelelor' din 2014, marcată de 79 de zile de ocupare a centrului financiar şi politic al oraşului.

Manifestaţia de la 31 august a degenerat în ciocniri violente între poliţişti şi protestatari radicali.

Pentru a ocoli interdicţia, unii manifestanţi au pretins că participă la procesiuni religioase, care nu necesită nicio autorizaţie specială.

Jimmy Lai este acuzat de asemenea că a intimidat un jurnalist în 2018 în timpul unei ceremonii la Hong Kong în memoria victimelor represiunii din 1989 din Tiananmen, în China.

"Aceste arestări nejustificate sunt o tentativă ruşinoasă de hărţuire şi de a-i reduce la tăcere pe cei care aparţin mişcării pro-democraţie", a denunţat directorul Amnesty International din Hong Kong, Man-Kei Tam.

"Acest lucru este o nouă ilustrare a unei tactici a autorităţilor care constă în a folosi în scopuri politice capete de acuzare pentru a eradica vocile opoziţiei", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.