Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un document oficial din MAI este pe cale să zguduie sistemul

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Național:

Un document oficial care a ajuns zilele acestea prin mapele mai-marilor Ministerului de Interne este pe cale sa zguduie sistemul. Pentru ca, pur si simplu, intr-o perioada in care MAI se confrunta cu o acuta criza a sediilor insuficiente pentru buna derulare a activitatii structurilor subordonate, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera se agita de mama focului „sa scape” de un teren de aproape 10.000 de metri patrati aflati intr-una din cele mai „vanate” zone de pe Litoral de catre rechinii imobiliari. Pentru ca Vama Veche, statiunea non-conformista, dar tot mai plina de corporatisti, nababi straini si hoteluri de lux se poate dezvolta doar inspre sud, iar tocmai acolo vrea sa paseze structura condusa de „nemuritorul” chestor Ioan Buda terenul aferent fostului pichet de graniceri in administrarea comunei Lipanu, noul „El Dorado” al investitiilor imobiliare de pe Litoral.
Iar cum nebuloasa acestei povesti este intarita de faptul ca este tocmai pe terenul pe care s-a incercat initial constructia unei tabere de primire a refugiatilor, structurile de protectie interna, dar si alte servicii informative urmaresc cu interes posibilele suspiciuni privind posibila folosire a lacrimogenului pretext al migrantilor in vederea dezvoltarii ulterioare a unor afaceri imobiliare. Mai ales ca, dupa „spovedania” miliardarului Valentin Visoiu de la Arges, cel care nu se mai poate baza pe serviciile avocatesti ale ginerelui lui Traian Basescu, au fost luate la ochi si alte contracte ale Politiei de Frontiera privind constructia, reabilitarea sau modernizarea mai multor sedii din intreaga tara.
La Vama Veche!
Uite ca, in conditiile in care realitatea spatiilor insuficiente la nivelul MAI le da oricum destule batai de cap conducatorilor ministerului, sunt si structuri care indisponibilizeaza imobile care sa fie preluate spre administrare de catre alte institutii de stat!
Ceea ce a dat deja nastere la diverse suspiciuni privind posibile conotatii imobiliare ale acestor suprinzatoare tranzactii operate de la varful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Iar un exemplu concret, care tocmai ce a atras atentia structurilor informative este cel al fostului pichet de graniceri din Vama Veche, pe raza comunei Limanu, unde exista un imobil care se doreste insistent a fi transferat prin Hotarare de Guvern spre administrarea Primariei Limanu. Cu tot cu terenul de 10.000 de metri patrati, aflat de asemenea in administrarea Politiei de Frontiera, prin intermediul Garzii de Coasta. Si pentru ca initiatii sistemului sa inteleaga si mai bine dedesubturile acestei stranii afaceri, trebuie mentionat ca este vorba exact despre zona in care s-a dorit in urma cu un an construirea unei asa-zise tabere de refugiati. Numai ca revolta populara a localnicilor, operatorilor de turism si a investitorilor din zona a facut ca incercarea sa fie una zadarnica.  Iata insa ca de aceasta data demersurile oficiale au fost deja promovate catre celelalte structuri interesate din cadrul Ministerului de Interne, in vederea obtinerii negatiei, adica a refuzului acestora, conform prevederilor legale in vigoare, pentru a putea fi apoi promovata buclucasa Hotararea de Guvern.
Scandalul sediilor
Acum, desi unii s-au dus deja cu gandul sa urmareasca intabularile din viitorul apropiat, pentru a vedea ce noi mahari de la Bucuresti se aleg cu niscai parcele la malul marii, episodul Vama Veche este doar preambulul altor repere pentru structurile informative si de protectie interna. (Mai multe detalii AICI)

realitatea.net:

Unele dosare din arhiva SIPA conțin ”bârfe” din viața personală a unor magistrați - unii încă în activitate -, informații care nu ar fi trebuit adunate niciodată, cu atât mai puțin de către un serviciu secret, a declarat judecătorul Cristi Danileț, la emisiunea ”Jocuri de Putere”.
”Arhiva structurilor teritoriale a fost depozitată a București. Informațiile de dinainte de 2001 au fost distruse în mod repetat. Informațiile care se referă la persoanele care activau în Justiție privesc pe de o parte activitatea lor profesională - suspiciuni de acte nelegale, de fals și abuz în serviciu -, iar pe de altă parte informații viața privată”, a declarat Cristi Danileț.
Pentru prima categorie de dosare au fost sesizate organele statului, acestea fiind trimise către Parchetul General. Cele din cea de-a doua categorie, susține judecătorul, nu au fost trimise nicăieri. Unele dintre acestea privesc magistrați.
”Nici primele, nici cele din a doua categorie nu au cum să fie date publicității. Este nedrept pentru oamenii care activau în Justiție. Ele nu sunt probe, nu sunt dovedite, sunt simple bârfe”, a afirmat Danileț.
Judecătorul susține că nu i-au fost predate registre de inventariere și nu a văzut alte mijloace de stocare în afară de cele imprimate. ”Nu știam nici numărul de documente din cele două camere. Când ne-am dat seama de amploarea activității care urma, am intrerupt acea activitate”, a completat acesta.
Unele informații nu aveau ce căuta și nu ar trebui să fi fost adunate în nicio instituție a statului, mai ales într-un serviciu secret, este de părere judecătorul. Acestea, spune el, sunt informații cu care ”nu știm ce să facem, nu știm dacă trebuie distruse sau dacă sunt instituții abilitate să le păstreze”. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Perioada de creştere economică susţinută se apropie de sfârşit pentru ţările est-europene. Economiile din estul Uniunii Europene care sprintează îşi vor epuiza energia anul acesta şi de anul viitor vor începe să încetinească, scrie Bloomberg.
Deşi unele ţări au obţinut creşteri economice fără egal după criza financiară din 2008, avansul a venit pe fondul menţinerii inflaţiei la un nivel scăzut, iar economii ca Polonia şi România s-au confruntat chiar cu cele mai lungi perioade de scăderi de preţuri din istorie. Dobânzile se situează la minime record din Ungaria până în Cehia.
Însă în condiţiile în care economiile din regiune sunt acum aproape de potenţialul maxim de creştere, strategii sunt în alertă cu privire la revenirea puternică a inflaţiei. Iar, deşi toate cele şase ţări est-europene membre ale UE care au raportat cifre preliminare privitoare la PIB-ul pe primul trimestru cu mult peste cele ale zonei euro, creşterea economică riscă o încetinire treptată.
„Perioada de creştere puternică însoţită de inflaţie scăzută de care regiunea s-a bucurat în ultimii ani se apropie acum de final“, spune Liam Carson, analist la Capital Economics. „Se pare că 2017 ar putea fi anul de creştere maximă pentru Polonia, Ungaria şi România“.
Constrângeri legate de capacitate stau în calea fostului Est comunist al UE care are un PIB combinat de aproximativ 1.000 miliarde de dolari. Un potenţial deficit de forţă de muncă se numără printre semnele că volumul de resurse neutilizate este zero, iar orice noi stimulente ar putea intensifica riscurile inflaţioniste într-o perioadă în care raliul materiilor prime împinge deja preţurile în sus.
Comisia Europeană a estimat săptă­mâna trecută că ritmul de creştere a economiilor Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Sloveniei va încetini anul viitor, accelerând numai marginal în Cehia.
Guvernele s-au bazat pe politici fiscale şi monetare relaxate pentru a-şi impulsiona economiile, care au resimţit anul trecut restrângerea subvenţiilor UE. Măsurile au impulsionat cheltuielile consumatorilor şi au contribuit la reducerea diferenţei faţă de ţările vest-europene mai bogate.
Însă riscul creării de dezechilibre împinge băncile centrale să pregătească terenul pentru politici mai restrictive, chiar în condiţiile în care politica fiscală devine mai aspră şi generează presiuni suplimentare asupra creşterii.
Fondul Monetar Internaţional a îndemnat recent autorităţile să se pregătească pentru retragerea stimulentelor. Economiile din toate ţările est-europene membre ale UE, cu excepţia Estoniei, au funcţionat la sau peste capacitatea maximă, potrivit estimărilor fondului, creându-se astfel premisele unei posibile creşteri a inflaţiei. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

18 miniştri şi patru secretari de stat au fost numiţi şi au preluat deja portofoliile. Guvernul este paritar: 11 femei şi 11 bărbaţi. Media de vârstă este de 54 de ani. Se regăsesc în guvern, trei personalităţi din MoDem - Mişcarea Democrată (de centru), doi provin din partidul Republican, patru din Partidul Socialist iar doi din Partidul Radical de stânga. Aşadar regăsim dreapta, stânga dar şi membri ai societăţii civile. O paletă care a astras cele mai diverse reacţii.
Fără surpriză, susţinătorii lui Emmanuel Macron, precum Christophe Castaner, purtător de cuvânt al guvernului - şi-au exprimat bucuria faţă de un guvern care adună personalităţi care vin din palierele cele mai diverse. Acesta a fost numit secretar de stat pe lângă primul-ministru, însărcinat de relaţia cu Parlamentul şi purtător de cuvânt al guvernului.
Din sectorul afacerilor, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate: este Pierre Gattaz, preşedintele sindicatului patronilor, Médef, care a postat un video pe Twitter în care adresează felicitări noii echipe guvernamentale şi premierului Edouard Philippe. « Trebuie să ne apucăm de muncă şi să dăm repede un semnal clar şi puternic tuturor francezilor şi investitorilor mondiali, spune liderul de sindicat şi promite că Médef va fi un partener constructiv şi exigent ». Acesta speră că noul guvern Philippe va reuşi să redreseze şi să modernizeze Franţa.
Fostul ministru, Xavier Bertrand de la partidul Republican, care a refuzat să se ralieze lui Emmanuel Macron după ce a fost învestit la Palatul Elysée, şi-a felicitat colegii de partid care au primit un mandat în noul guvern.
Primarul din Nisa, Christian Estrosi, a publicat de asemenea un tweet : « Este o mândrie pentru Nisa că preşedintele Universităţii din Nisa va conduce Ministerul Învăţământului Superior şi al Cercetării. Felicitări Frédérique Vidal »
Din primăria sa de la Bordeaux, candidatul decepţionat de primarele de dreapta şi de centru, Alain Juppé a refuzat să comenteze componenţa noului guvern. Care conţine de altfel un singur « juppéist » : premierul Edouard Phillippe.
Sarkozystul care conduce campania dreptei pentru alegerile legislative - François Baroin regretă că doi colegi de-ai săi - Gérald Darmanin şi Bruno Le Maire au acceptat să facă parte din noul guvern.
Iar secretarul general al partidului Republican, Bernard Accoyer, a anunţat că cei care au acceptat portofoliile ministeriale nu mai fac parte din această formaţiune. Ïntr-un comunicat anunţă că « aceştia au făcut o alegere personală de a-şi face campanie cu primul-ministru şi contra candidaţilor din partidul Republican ». (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.