Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost membru CSM pune punctul pe 'i' în cazul Belina: Este lipsă de imparțialitate a judecătorilor CCR atunci când Tudorel Toader le e fost coleg?

CCR

Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost membru al CSM, se întreabă dacă nu cumva în cazul "Belina" poate fi vorba de lipsă de imparţialitate a judecătorilor Curţii Constituţionale a României atunci când "avocatul" unei părţi, respectiv ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le este un fost coleg, scrie agerpres.ro

"Unul dintre cei care au exprimat oral un punct de vedere a fost şi domnul profesor universitar doctor Tudorel Toader, actual ministru al Justiţiei, ca reprezentant al Guvernului României. Şi nu e prima dată. Să nu uităm că domnul ministru a fost coleg cu marea majoritate a celor care compun azi Curtea Constituţională, domnia sa părăsind postul de judecător constituţional anul trecut. Aşadar, iată, foştii lui colegi de dată recentă judecă şi vor soluţiona o cauză în care 'avocatul' unei părţi este fostul judecător constituţional Tudorel Toader", a scris Horaţius Dumbravă, pe Facebook.

Motivare BOMBĂ a instanței în cazul achitării lui Dan Voiculescu: Explicație surpriză privind implicarea fiicei mogulului în dosarul Antena Group-RCS&RDS


El a adăugat că există o interdicţie pentru judecători şi procurori, care, atunci când trec în avocatură, nu pot pune concluzii la instanţele unde au funcţionat, timp de cinci ani de la încetarea funcţiei respective. "Este adevărat, pe de o parte, că domnul Toader azi nu este avocatul Guvernului în sensul strict al legii avocaturii, ci înaltul funcţionar care reprezintă Guvernul", a completat magistratul. 

Horaţius Dumbravă pune întrebarea dacă nu cumva este vorba de lipsă de imparţialitate a judecătorilor CCR atunci când "avocatul" uneia dintre părţi le este un fost coleg.

Guvernul Tudose, mișcare neanunțată: Cum sunt obligați angajatorii să schimbe într-o lună contractele de muncă


"Însă, un lucru mi se pare a fi scos în evidenţă: este vorba de lipsa de imparţialitate a judecătorilor CCR atunci când 'avocatul' unei părţi din litigiul dedus judecăţii constituţionale este un fost coleg ce a părăsit de puţin timp CCR? Oare ce spune cealaltă parte în orice alt proces dintr-o instanţă ordinară când ştie că reprezentantul părţii adverse a fost coleg nu de mult cu completul ce îi va judeca cauza? Încercaţi să vă puneţi în pielea acestei părţi!", a transmis fostul membru CSM. 

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au discutat, joi, cererea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern şi DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman. Ei au amânat luarea unei decizii pentru 23 noiembrie. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat în şedinţa CCR punctul de vedere al Guvernului. El a susţinut că DNA nu are competenţa de a ancheta legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern. Potrivit acestuia, competenţa de apreciere a legalităţii hotărârii de Guvern este "o competenţă exclusivă a instanţei de contencios". 

Reprezentantul DNA, Simona Ricu, a arătat, în expunerea sa, că nu i se poate impune unui procuror unde să facă anchetă şi unde să nu ancheteze, subliniind că instanţa de judecată este cea care trebuie să se pronunţe dacă a fost sesizată legal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.