Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic explică de ce românii iau pastile și fac operații fără discernământ: Există cutuma că pacientul nu înțelege

zee5.com
Molnupiravir merck pastile medicament

Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a afirmat că în lumea medicală există cutuma că pacientul nu înţelege atunci când merge la o consultaţie şi a explicat că acest lucru este fals şi că pacientul, indiferent de nivelul de educaţie, trebuie să înţeleagă riscurile şi beneficiile unei intervenţii.

“Accesul la informaţie în ziua de astăzi este este facil. Explicarea informaţiei, înţelegerea informaţiei este un lucru important. Acest lucru ţine extrem de mult de relaţia medic - pacient. Medicul este obligat, din punctul meu de vedere, să explice corect şi documentat pacientului opţiunile pe care le are. Există cutuma în lumea medicală, ”Domnule, pacientul nu înţelege”. Fals. Pacientul, indiferent de nivelul lui de educaţie, trebuie să înţeleagă riscurile şi beneficiile unei intervenţii. Şi când vorbim de riscuri, vorbim de riscuri imediate şi pe termen lung. La fel şi beneficiile. Sigur că nu poate să aibă puterea de înţelegere a unui medic, dar să înţeleagă despre ce e vorba, intervenţia la ce se referă şi care sunt riscurile şi beneficiile, acesta este un lucru fundamental şi asta intra în atribuţiile medicului”, a declarat Lucian Dorobanţu, joi, la Maratonul bolilor cardiovasculare de la Medika TV.

El a precizat că medicii trebuie să fie empatici cu pacientul care le intră pe uşă.

“Prevenţia este un pas esenţial în lumea medicală modernă. Este bine ca pacientul să ajungă la medic. Eu obişnuiesc să spun că singurii oameni care vin de plăcere într-un spital sunt medicii şi cei care lucrează acolo. Trebuie să înţelegem şi să fim empatici cu pacientul care intră pe uşa spitalului. El se află într-un moment de cumpănă. Ca să evităm acest moment de cumpănă trebuie să fim atenţi la factorii de risc. Nu înseamnă că dacă nu fumăm, nu bem, nu suntem stresaţi nu o să facem niciodată boli cardiovasculare. Nu înseamnă lucrul ăsta”, a mai transmis Lucian Dorobanţu.

Medicul a mai transmis că pacienţii sunt diagnosticaţi cu probleme medicale din ce în ce mai tineri.

“S-a schimbat vârsta la care sunt astăzi pacienţii, sunt din ce în ce mai tineri, sunt din ce în ce mai grav. Sigur că probabil că sunt din ce în ce mai tineri şi din ce în ce mai grav, că avem din ce în ce mai multe posibilităţi de a-i diagnostica. Acest lucru s-a dezvoltat. Avem în ziua de astăzi un computer tomograf este uşor de făcut. Un examen RMN, o ecografie cardiacă, un consult cardiologic. În cele mai multe zone, din păcate, există zone defavorizate. Nu vorbesc de zone defavorizate industrial, ci zone defavorizate medical în care oamenii se programează şi au o consultaţie peste opt luni”, a mai declarat Lucian Dorobanţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.