Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medicament folosit de mulți români provoacă o boală cumplită: Avertisment al specialiștilor cu privire la riscurile administrării acestui remediu

Medicamente

Medicii recomandă uneori persoanelor în vârstă să ia o doză mică de aspirină pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, dar un studiu sugerează că aceasta variantă nu este mai eficientă decât un placebo și crește riscul de hemoragii cerebrale.

Administrarea unei doze mici de aspirină în fiecare zi nu previne cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral în rândul persoanelor în vârstă care nu au avut niciodată un astfel de eveniment și poate crește riscul unei hemoragii cerebrale periculoase, conform NewScientist.

"Aceasta este doar o dovadă în plus că prescrierea de aspirină persoanelor care nu au nevoie de ea nu este o idee bună", spune John McNeil de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au șanse din ce în ce mai mari de a dezvolta cheaguri de sânge, care ar putea bloca circulația sângelui către creier și declanșa ceea ce se numește un accident vascular cerebral ischemic. Încercând să contracareze acest risc, medicii le prescriu uneori persoanelor în vârstă între 75 și 100 de miligrame de aspirină - considerată în general o doză mică - pe care să o ia în fiecare zi, deoarece medicamentul subțiază sângele.

Dar aspirina, chiar și în doze mici, nu vine fără riscuri, spune McNeil. În noiembrie anul trecut, el și colegii săi au arătat că o doză zilnică mică de aspirină crește riscurile de deces la persoanele în vârstă.

În cadrul aceluiași studiu, McNeil și echipa sa au investigat incidența accidentelor vasculare cerebrale și a hemoragiilor interne ale capului la 19.114 persoane pe o perioadă medie de aproape cinci ani. Dintre acești participanți, 17.725 aveau cel puțin 70 de ani și locuiau în Australia, iar marea majoritate a acestor persoane erau de culoare albă. Restul de 1.389 de participanți erau adulți hispanici sau afro-americani cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care locuiau în SUA. Niciunul dintre participanți nu avea antecedente de accident vascular cerebral sau orice altă afecțiune cardiovasculară la începutul studiului.

Studiu alarmant

 

Aproximativ jumătate dintre participanți au fost desemnați să ia 100 de miligrame de aspirină în fiecare zi, în timp ce cealaltă jumătate a luat o pastilă placebo.
Printre cei care au luat aspirină în doze mici, 1,5% au suferit un accident vascular cerebral ischemic în timpul perioadei de studiu, comparativ cu 1,7% în grupul placebo. Luând în considerare numărul de ani în care fiecare persoană a fost implicată în studiu, cercetătorii au constatat că aspirina nu a redus riscul de accident vascular cerebral ischemic.
Acest lucru a rămas valabil și atunci când au împărțit categoriile de participanți în funcție de vârstă, sex și rasă sau etnie.
În ceea ce privește efectele secundare ale aspirinei, 1,1% dintre participanții care au luat-o au suferit hemoragii în interiorul sau în jurul creierului, comparativ cu doar 0,8% dintre cei care au luat un placebo.
Deși poate părea o diferență mică, o analiză statistică sugerează că nu a fost o constatare întâmplătoare. Aceste sângerări au apărut uneori în urma unei lovituri la cap, cum ar fi în timpul unei căderi, dar uneori au fost spontane.
Această constatare este deosebit de importantă, deoarece hemoragia intracraniană este de obicei mai fatală decât un accident vascular cerebral ischemic, spune McNeil. Pe lângă proprietățile de subțiere a sângelui pe care le are aspirina, vasele de sânge ale oamenilor slăbesc în mod natural odată cu vârsta, ceea ce le face mai susceptibile de a provoca o hemoragie, spune el.
Totuși, rezultatele se aplică doar persoanelor fără antecedente de afecțiuni cardiovasculare. O doză mică de aspirină poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral la persoanele cu aceste afecțiuni, spune McNeil.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.