Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un membru al opoziţiei din Turcia a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru 'divulgare de secrete'

ciocanel judecator

Un tribunal din Istanbul a condamnat marţi un membru al opoziţiei la aproape şase ani de închisoare pentru că a transmis presei o înregistrare video care, potrivit acestuia, dovedea că Ankara a livrat arme combatanţilor în Siria, relatează AFP. Enis Berberoglu, membru al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a fost condamnat la cinci ani şi 10 luni de închisoare pentru 'divulgare de informaţii care trebuiau să rămână confidenţiale pentru siguranţa statului', potrivit agenţiei de presă Anadolu, conform Agerpres.

Autorităţile îl acuză pe Berberoglu că a trimis ziarului de opoziţie Cumhuriyet imagini video care, potrivit acestuia, arătau un convoi de camioane ale serviciilor de informaţii turce (MIT) care transportau arme, în ianuarie 2014, destinate unor combatanţi prezentaţi drept islamişti în Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat nemulţumirea după publicarea de către Cumhuriyet, în 2015, a acestui articol. Fost jurnalist, Enis Berberoglu, a fost condamnat în iunie anul trecut la 25 de ani de închisoare pentru 'spionaj', o hotărâre judecătorească care a fost ulterior anulată în octombrie, deschizând calea pentru un nou proces care s-a încheiat marţi.

Tribunalul din Istanbul a decis marţi menţinerea în detenţie a lui Berberoglu. Prima sa condamnare la 25 de ani de închisoare a provocat cel mai mare protest împotriva preşedintelui Erdogan din ultimii ani, mii de persoane mărşăluind la apelul CHP de la Ankara la Istanbul pentru a cere 'mai multă justiţie'.

Redactorul-şef al Cumhuriyet în momentul publicării articolului, Can Dündar, s-a refugiat în Germania după ce a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni în închisoare în 2016, în acest caz cunoscut în prezent în Turcia sub numele de 'afacerea camioanelor MIT'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.