Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un miliardar japonez a vândut un tablou de Basquiat cu 85 de milioane de dolari

wikiart.org
in this case Jean-Michel Basquiat

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, un mare colecţionar de artă devenit de curând şi turist spaţial, a vândut miercuri seară, la New York, un tablou monumental al artistului american Jean-Michel Basquiat cu suma de 85 de milioane de dolari, informează AFP.

În cadrul unei licitaţii publice organizate în Manhattan, casa Phillips a vândut lucrarea "Untitled", pictată în 1982 de Basquiat, un artist neo-expresionist decedat la vârsta de 27 de ani şi a cărui cotă continuă să crească pe piaţa operelor de artă, potrivit Agerpres.

Yusaku Maezawa şi-a anunţat în luna martie intenţia de a vinde la licitaţia organizată de casa Phillips acel tablou gigantic, pe care l-a cumpărat în 2016 cu suma de 57,3 milioane de dolari.

Magnatul nipon a obţinut astfel un profit de 27,7 milioane de dolari.

În mai 2017, el a doborât recordul pentru o operă de artă americană cumpărând un alt tablou de Basquiat cu suma de 110,5 milioane de dolari în timpul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's. Acea lucrare este una dintre cele doar 10 opere de artă din lume care au fost vândute la licitaţie cu peste 100 de milioane de dolari.

În vârstă de 436 de ani, Yusaku Maezawa este fondatorul Zozotown, cel mai mare site de vânzări de îmbrăcăminte şi accesorii din Japonia.

Miliardarul japonez a declarat în luna martie că faptul că a deţinut timp de şase ani o operă de Basquiat a fost pentru el "o mare plăcere", dar că arta ar trebui "să fie împărtăşită pentru a face parte din viaţa fiecăruia dintre noi".

Yusaku Maezawa a devenit, de asemenea, în decembrie 2021, primul turist spaţial japonez care a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în urma unei colaborări cu agenţia spaţială rusă.

Călătoria lui în spaţiu a costat 10 miliarde de yeni (87 milioane de dolari). Yusaku Maezawa intenţionează să participe şi la o călătorie în jurul Lunii, organizată de compania americană SpaceX, deţinută de Elon Musk.

Deţinând în colecţiile sale lucrări semnate de Pablo Picasso, Roy Lichtenstein, Andy Warhol şi Jeff Koons, Yusaku Maezawa spune că este "un colecţionar obişnuit" de artă contemporană, care funcţionează "după instinct". "Cumpăr pur şi simplu ceea ce mi se pare frumos. Asta e tot", dezvăluia el pentru AFP în anul 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.