Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal de amploare în Republica Moldova. Acuzații de uzurparea puterii și inacțiunea procurorului general Stoinoglo

Procuratura Generala a Republicii Moldova
Alexandr Stoianoglo

Coaliția formată de curând dintre deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidului Politic Șor a anulat azi hotărârea privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. Potrivit experților și opoziției, decizia însă nu are un efect juridic.

Procurorul General, Alexandr Soianoglo este acuzat de complicitate la acțiunile care au avut loc astăzi, 23 aprilie, în Parlament Republicii Moldoava, în raport cu Curtea Constituțională.

O declarație în acest sens a fost făcută public de către avocatul Ion Guzun, ex-expert Centrului Resurse Juridice din Moldova, organizație non-guvernamentală specializată în protecția drepturilor și libertăților cetățenilor.

„Domnule Stoianoglo, uzurparea puterii de stat care azi are loc azi în Parlament este din cauza Dvs și a întregii Procuraturi care au eșuat în investigarea acțiunilor similare în aprilie 2019. Sunteți un complice activ, a scris juristul pe o rețea de socializare”.

Cu o reacție asupra acțiunilor parlamentarilor a venit și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.Acesta și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile care au avut loc astăzi în Parlamentul Republicii Moldova îndreptate împotriva Curții Constituționale

Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, sunt un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale, a scris ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ambasadorul SUA, în R. Moldova, Dereck Hogan califică evenimentele din Parlament drept încercare „neconstituțională de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea ilegală a judecătorului Domnica Manole și numirea unui în locuitor nelegitim”.

„În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.

Amintim că coaliția formată de curând dintre deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidului Politic Șor după anularea hotărîrii de numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, au găsit și un inlocuitor pentru Domnica Manole.

Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidului Politic l-au numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

O investigație de acum 17 ani, făcută de investigații.md, și care îl vizează pe Boris Lupașcu (votat azi de Parlament în funcția de judecător la Curtea Constituțională), leagă numele acestuia de acuzații de trafic de influenţă, intimidarea anchetei şi protecționism. Mai exact, pe parcursul anului 2003, acesta, alături de un fost deputat comunist, ar fi făcut presiuni asupra organelor de urmărire penală în trei procese privind tăierea ilicită a copacilor şi comercializarea frauduloasă a unor cantităţi impunătoare de lemn, transmite SafeNews.md cu referire la agora.md.'


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.