Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un proiect SECRET a fost lansat de Bill Gates. Detaliile unei mișcări de anvergură cu implicații planetare

Un startup secret finanțat de Bill Gates a realizat o instalație solară care poate salva planeta, relatează CNN, potrivit Mediafax.

Heliogen, o companie de energie care a ieșit public pentru prima dată, a anunțat că a descoperit o modalitate de a utiliza inteligența artificială și o instalație de oglinzi pentru a genera o căldură extremă de peste 1.000 de grade Celsius.

În esență, Heliogen a creat un cuptor solar, unul capabil să atingă temperaturi care sunt aproximativ un sfert din ceea ce este pe suprafața soarelui.

Descoperirea înseamnă că, pentru prima dată, energia solară concentrată poate fi utilizată pentru a crea căldura extremă necesară pentru a produce ciment, oțel, sticlă și alte produse industriale. Cu alte cuvinte, lumina solară poate înlocui combustibilii fosili într-o zonă industrială care a fost ocolită de revoluția energiei curate.

„Este o tehnologie care bate prețul combustibililor fosili și, de asemenea, nu produce emisiile de CO2”, a declarat pentru CNN Business Bill Gross, fondatorul și CEO-ul Heliogen.

Heliogen, care este susținut și de miliardarul Patrick Soon-Shiong, consideră că tehnologia va putea reduce dramatic emisiile de gaze cu efect de seră din industrie. Cimentul, de exemplu, reprezintă 7% din emisiile globale de CO2, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

"Bill și echipa au profitat acum de soare", a declarat, pentru CNN Business, Shiong, care este și membru al boardului Heliogen. "Potențialul este enorm pentru omenire".

Citește și: Surpriză de PROPORȚII pentru Dăncilă - Câți alegători noi a câștigat după conferința maraton de marți? Anunțul lui Pieleanu

Spre deosebire de energia solară tradițională, care utilizează panouri pe acoperiș pentru a capta energia solară, Heliogen îmbunătățește ceea ce este cunoscut sub numele de energie solară concentrată. Această tehnologie, care folosește oglinzi pentru a reflecta soarele într-un singur punct, nu este nouă.

Energia solară concentrată a fost folosită în trecut pentru a produce energie electrică și, într-o manieră limitată, pentru a crea căldură pentru industrie. Este folosit în Oman pentru a furniza energia necesară pentru a extrage petrol.

Problema este că, în trecut, energia solară concentrată nu atingea temperaturi suficient de înalte pentru a face ciment și oțel.

Energia regenerabilă nu a perturbat încă procesele industriale, și aceasta este o problemă, deoarece lumea consumă intens aceste materiale. Aceste ele sunt responsabile pentru mai mult de o cincime din emisiile globale.

De aceea, potențialul Heliogen a atras investiții de la Gates, co-fondatorul Microsoft, care l-a depășit recent pe CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, în topul celor mai bogate persoane din lume.

În timp ce alte companii solare au atacat această problemă de temperatură adăugând oțel, pentru a face tehnologia mai rigidă și mai robustă, Heliogen și echipa sa de oameni de știință și ingineri s-au îndreptat către inteligența artificială.

Heliogen utilizează un software de vizionare, detectarea automată a marginilor și alte tehnologii sofisticate pentru a face un câmp de oglinzi să reflecte fasciculele solare într-un singur punct.

„Dacă luați o mie de oglinzi și le aliniați către un singur punct, puteți obține temperaturi extrem de ridicate”, a spus Gross.

Heliogen spune că generează atât de multă căldură încât tehnologia sa ar putea fi folosită în cele din urmă pentru a transforma hidrogenul într-un combustibil pentru camioane și avioane.

"Pe termen lung, vrem să fim o compania de hidrogen ecologic", a spus Gross.

Pentru moment, Heliogen este concentrat în mod clar pe energia solară. O problemă a este că soarele nu strălucește întotdeauna, însă companiile industriale precum producătorii de ciment au o nevoie constantă de căldură. Heliogen a spus că va rezolva această problemă bazându-se pe sisteme de stocare care pot reține energia solară în zilele ploioase.

Acum, Heliogen se va concentra pe demonstrarea modului în care tehnologia poate fi utilizată pe scară largă.

Între timp, compania va avea nevoie de o infuzie sănătoasă de capital și lucrează cu investitorii la o rundă privată de finanțare. Soon-Shiong a semnalat că intenționează să investească mai mult în Heliogen, dar compania a refuzat să ofere informații despre câți bani a strâns până acum.

Cea mai mare provocare a lui Heliogen va fi să convingă companiile industriale care folosesc combustibili fosili pentru a trece la energia solară. Gross a spus că a discutat cu potențiali clienți în privat și intenționează să anunțe în curând primii săi clienți.

Cel mai mare atu al companiei este faptul că, spre deosebire de combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele naturale, lumina solară este gratuită. Și Heliogen susține că tehnologia sa este deja economică față de combustibilii fosili, în urma folosirii inteligenței artificiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.