DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un râu din Botoșani a fost poluat cu pulberi scurse de la un depozit de deșeuri

BBC
poluare cu petrol

Mai multe pulberi s-au scurs dintr-un depozit ecologic de deșeuri din județul Botoșani poluând un râu și o acumulare piscicolă. Autoritățile încearcă să oprească unda de poluare care înaintează pe cursul de apă și au informat primăriile din zonă pentru a interzice adăparea animalelor, potrivit Mediafax.

Potrivit informațiilor furnizate de Prefectura Botoșani, poluarea accidentală a apărut în urmă cu trei zile. Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență s-a întrunit de urgență pentru a lua măsuri de stopare a deversării pulberilor pe cursul apei Burla care alimentează acumularea piscicolă de la Sulițoaia. Resturile au ieșit din depozit printr-o rigolă de colectare a apelor pluviale, s-au scurs în râul Burla și apoi au ajuns până în acumularea Sulițoaia administrată de o societate privată.

Autoritățile au decis mai multe măsuri.

„Am decis, în cadrul grupului tehnic, ca operatorul care gestionează Depozitul Ecologic de Deșeuri Stăuceni să ia, cu celeritate, măsuri de stopare a evacuării levigatului neepurat în cursul de apă Burla, să preleveze probe din apa subterană, sol, precum și din cursul de apă pe lungimea undei de poluare, cu un laborator acreditat RENAR, să ia măsuri de decontaminare a factorilor de mediu afectați de deversarea levigatului neepurat, să pună în funcțiune la capacitatea proiectată stația de epurare a levigatului, să vidanjeze surplusul de levigat și să îl transporte la o stație de epurare autorizată, să efectueze expertiza tehnică în vederea determinării integrității membranei de hidroizolație a depozitului de deșeuri și să acopere cu un strat de pământ cu grosimea de 30 cm întreg corpul depozitului. De asemenea, am dispus monitorizarea permanentă a obiectivului în vederea preîntâmpinării unor noi deversări accidentale, precum și verificarea pânzei freatice aval de amplasament, în vederea monitorizării calității apei”, a declarat prefectului județului, Dan Nechifor.

Totodată, au fost informate despre poluare primăriile comunelor Stăuceni, Gorbănești și Blândești. Animalele nu mai au voie să se adape în cursul de apă, iar persoanele calificate monitorizează apele și încearcă să le curățe prin vidanjare sau cu materiale absorbante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.