Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un start-up local lansează prima platformă integrată pentru soluţii de identitate digitală descentralizată din România

digitalencryption

Un start-up local lansează prima platformă integrată pentru soluţii de identitate digitală descentralizată din România - selfd.id, prin care persoane fizice, organizaţii şi instituţii îşi pot reglementa interacţiunea prin intermediul unor acreditări digitale care validează elemente de identificare.

Platforma este construită pe tehnologii de ultimă generaţie şi oferă acces atât companiilor cât şi instituţiilor guvernamentale, iar lansarea acesteia are loc în contextul creşterii interesului la nivel european pentru dezvoltarea şi adopţia tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID), se precizează într-un comunicat al fondatorilor acestei platforme transmis AGERPRES.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

"Platforma selfd.id facilitează accesul oricărei instituţii sau organizaţii din spaţiul public şi privat din România pentru a emite acreditări digitale verificabile, care sunt acceptate în funcţie de nivelul de încredere furnizat de emitent. Tehnologia permite integrarea unui număr vast de utilizatori, fără a centraliza calitatea de emitent la nivelul unei singure entităţi. Prin intermediul acesteia pot fi prezentate şi verificate instantaneu o varietate extinsă de acreditări, cum ar fi date personale, atestări profesionale, autorizaţii de construcţie şi printre altele, foarte important în contextul actual, certificate de vaccinare sau rezultate test Covid-19. Utilizatorii pot folosi acreditările prin intermediul portofelului digital asociat platformei - verificabil.eu, care este compatibil şi cu alte sisteme folosite în plan global", se arată în comunicat.

Acesta este primul demers din piaţă care răspunde în mod funcţional şi integrat atât nevoilor organizaţiilor de a-şi crea propriile comunităţi cât şi ale persoanelor fizice, prin intermediul portofelului digital.

"Lansarea platformei integrate de identitate digitală reprezintă primul pas spre dezvoltarea unei pieţe libere de acreditări digitale, unde mai multe ecosisteme naţionale şi regionale se pot dezvolta şi interacţiona în mod organic. Dorim să aducem România în prima linie a adopţiei noilor standarde de identitate digitală si să promovăm un standard coerent şi funcţional de e-ID. Acreditările digitale vor deveni în scurt timp un standard pentru o multitudine de interacţiuni: de la validarea unei adeverinţe de angajat, la accesarea unui credit, semnarea unui contract de vânzare-cumpărare sau confirmarea unei certificări. Folosirea acestora va simplifica şi eficientiza interacţiunile companiilor şi instituţiilor guvernamentale cu publicul lor", a menţionat Radu Chirilă, Co-founder & Managing Partner.adaugă Radu Chirilă.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’

Platforma vizează o gamă variată de utilizatori, companii de orice dimensiune şi instituiţii publice, deoarece permite integrarea rapidă cu soluţii de software existente, cum ar fi cele utilizate pentru procesul de autentificare a utilizatorilor, interacţiuni complexe de solicitare/emitere acreditări digitale sau schimb de mesaje criptate. În plus, identitatea digitală emisă de organizaţii guvernamentale poate funcţiona paralel şi complementar cu schimbul de acreditări digitale, precum adeverinţe de angajat, certificări profesionale, licenţe de liberă practică, etc., sau alte elemente certificate în mediul privat.

Pentru dezvoltarea platformei, au fost implementate cele noi concepte de identificare precum Identitate Auto-Suverană (SSI - Self-Sovereign Identity) sau Acreditări Verificabile (Verifiable Credentials - VC).

Fondatorii platformei de identitate digitală integrată Cristian Talle, Radu Chirilă şi Cătălin Talle au experienţă vastă în proiectare, implementare şi integrare de software-uri pentru companii internaţionale, inclusiv pe dezvoltarea de platforme blockchain, precum şi în marketing şi publicitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.