Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un terminal francez de gaze naturale lichefiate reîncepe lucrul / Gazprom solicită 41,5 mcm pentru tranzitul prin Ucraina

TASS
gnl

Unul dintre cele patru terminale de gaze naturale lichefiate din Franța, Dunkerque LNG, a reînceput lucrul, în timp ce celelalte trei sunt încă în impas din cauza protestului față de modificările aduse legislației privind pensiile, scrie interfax.com.

Instalațiile europene de depozitare subterană au înregistrat o creștere netă a stocurilor pentru prima dată de la sărbătorile din ianuarie.

Operatorul sistemului de transport de gaze din Ucraina, sau GTSOU, a acceptat astăzi o rezervare de la Gazprom pentru a transporta 41,5 milioane de metri cubi de gaze prin țară, față de 42,4 mcm vineri și 40 mcm în weekend, arată datele GTSOU.

Capacitatea a fost solicitată doar prin unul dintre cele două puncte de intrare în sistemul de transport al gazelor din Ucraina, stația de măsurare Sudzha. Nu a fost acceptată o cerere prin stația de măsurare Sokhranovka.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul Ucrainei la volumul confirmat de partea ucraineană prin stația de măsurare Sudzha la 41,5 mcm la 20 martie, rezervarea prin stația de măsurare Sokhranovka fiind refuzată", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov.

GTSOU a declarat forță majoră în ceea ce privește acceptarea gazului pentru tranzit prin Sokhranovka, susținând că nu poate controla stația de comprimare Novopskov. Traseul prin Sokhranovka asigurase tranzitul a peste 30 mcm de gaz pe zi. Gazprom consideră că nu există motive de forță majoră sau obstacole în calea continuării operațiunilor ca și până acum.

Prețurile gazelor în Europa scad de obicei înainte de weekend. Contractul pentru ziua următoare pentru luni la hub-ul de gaze olandez TTF din Olanda a scăzut cu 6% în decurs de 24 de ore și a închis la 463 de dolari pe mia de metri cubi.

Diferența dintre prețurile GNL din Asia și cele din Europa este vizibilă. În Asia, cel mai scump contract futures pentru luna aprilie în cadrul indicelui JKM Platts este de 506 dolari pe mia de metri cubi, iar contractele futures din cadrul LNG North-West Europe Marker sunt de 468 de dolari pe mia de metri cubi.

Turbinele eoliene au asigurat săptămâna trecută, în medie, 21% din necesarul de energie electrică al regiunii, scăzând de la 33% în ziua de luni la 9,7% duminică.

Nivelul actual al stocului din instalațiile de inmagazinare subterană a gazelor (UGS) din Europa a scăzut la 55,7%, ceea ce reprezintă 21 de puncte procentuale peste media pentru aceeași dată din ultimii cinci ani, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Stocurile au urcat cu 0,02 puncte procentuale în timpul zilei gaziere din 18 martie.

Terminalele europene de GNL au funcționat la 63% din capacitate în februarie, dar la 57% de la începutul lunii martie, din cauza opririi terminalelor din Franța din cauza grevei.

Starea gazului din instalațiile UGS din Statele Unite are o importanță din ce în ce mai mare pentru piața mondială, în condițiile în care țara crește în mod activ exporturile de gaze.

Vremea blândă din SUA înseamnă o reducere a absorbției. Stocurile au scăzut cu 1,6 miliarde de metri cubi în ultima săptămână de raportare, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de preluarea obișnuită pentru această perioadă a anului.

Nivelul actual al stocurilor se situează în jurul valorii de 41%, ceea ce reprezintă 24 de puncte procentuale mai mult decât media pe cinci ani, potrivit Administrației pentru Informații în domeniul Energiei din cadrul Departamentului Energiei din SUA. Stocurile actuale sunt aproape de un maxim al ultimilor cinci ani.

Freeport LNG, cea mai mare uzină de GNL din SUA, a anunțat redeschiderea tuturor celor trei linii de lichefiere, reducând astfel excesul de gaz de pe piața americană și stimulând livrările de GNL pe piața mondială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.