Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unda de șoc a europarlamentarolr în Franța - Preşedintele partidului de dreapta Republicanii, Laurent Wauquiez, şi-a anunţat demisia

PE
europarlamentare

Preşedintele partidului de dreapta francez Republicanii (Les Républicains, LR), Laurent Wauquiez, şi-a anunţat duminică demisia, la o săptămână după ce, la recentele alegeri pentru Parlamentul European, formaţiunea sa a înregistrat, cu doar 8,45% din voturi, cel mai slab scor electoral din istoria sa, relatează AFP potrivit Agerpres.

'Victoriile sunt colective, înfrângerile sunt solitare. Trebuie să-mi asum responsabilităţile (...) Mă retrag din funcţia de preşedinte al Republicanilor', a declarat Wauquiez, supus, în ultima săptămână, presiunilor mai multor personalităţi de dreapta pentru a renunţa la şefia partidului.

'Trebuie ca dreapta să se reconstruiască' şi 'nu vreau să fiu un obstacol', a explicat el, la postul de televiziune TF1.

Partidul LR, moştenitorul direct al UMP - creat în 2002 de tabăra preşedintelui francez de atunci, Jacques Chirac, şi care l-a purtat până la Palatul Elysee pe Nicolas Sarkozy în 2012 - traversează o criză fără precedent după alegerile prezidenţiale din 2017. Candidatul său François Fillon, fost prim-ministru, inculpat în aprilie 2017, s-a plasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, un scor care a echivalat cu un seism pentru principalul partid de dreapta al Franţei.

Laurent Wauquiez, în vârstă de 44 de ani, fost ministru în mandatul lui Sarkozy, a fost ales la conducerea LR cu o majoritate confortabilă, de circa 75% din voturi, în decembrie 2017.

Ulterior însă, el a fost supus unor critici numeroase pentru linia sa de dreapta şi pentru luarea deciziilor fără consultarea altor membri din conducere.

În pofida scepticismului general, Wauquiez l-a desemnat în fruntea listei LR pentru europarlamentare pe François-Xavier Bellamy, un profesor de filosofie în vârstă de 33 de ani, însă numeroşi alegători de dreapta au ales să voteze pentru formaţiunea La République en marche (LREM) a preşedintelui Emmanuel Macron.

După alegeri, mai mulţi lideri ai LR au cerut, mai mult sau mai puţin public, demisia lui Wauquiez, iar preşedintele Senatului, Gérard Larcher, a iniţiat un 'demers' pentru construirea 'unui proiect care să adune dreapta şi centrul'.

Conform statutului partidului, după demisia lui Wauquiez, conducerea va fi asigurată interimar de vicepreşedintele delegat, Jean Leonetti

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.